Bijrol Nederland op openingsdag EK Weert

Škrabanja en De Koning best geklasseerden

Beth Potter zegeviert op olympische afstand

De eerste titels op het ETU EK triathlon in Weert gingen naar Groot Brittannië en Italië. Bij de elite zegevierde Beth Potter, die op het looponderdeel al in de eerste van drie ronden de volledige kopgroep van achttien atletes afschudde. De Britse stond pas tweemaal eerder op een internationaal podium, maar in Weert was ze een maat te groot voor de concurrentie. Het zilver ging naar de Franse Sandra Dodet, die eerder deze maand ook al zilver pakte tijdens de Worldcup in Madrid. Claire Michel (BEL) werd derde en veroverde daarmee het brons in Weert, waar de Stadstriathlon haar tienjarig bestaan opluistert met tien dagen triathlonspektakel.

Beth Potter zegeviert op olympische afstand
Rani Škrabanja werd 33e. Foto's: NTB/Christie Brouwer
Rani Škrabanja werd 33e. Foto's: NTB/Christie Brouwer

Kopgroep

Na het zwemonderdeel zat Rani Škrabanja goed van voren in een kopgroep die uiteindelijk uit achttien atletes zou bestaan. De Limburgse handhaafde zich op de fiets eenvoudig, ondanks het zeer hoge tempo, maar kon met lopen nog geen partij bieden aan de topatletes. Škrabanja eindigde als beste Nederlandse op plek 33.

Lotte Wilms (36) kreeg tijdens het zwemmen een aantal klappen, miste daarop net de aansluiting met de eerste groep die op de fiets ontstond en was aangewezen op achtervolgen. Wilms stak daarin veel energie, maar zag de leidsters langzaam uit beeld verdwijnen. Jony Heerink (42) kende een voor haar doen prima zwemonderdeel, zat vlakbij de achtervolgers, maar kon in de wissel de aansluiting niet maken. Marije Dankelman stapte ziek uit tijdens het fietsonderdeel.

Kopgroep

Italië pakt juniorentitel

De titel bij de meisjes junioren ging naar Italië. Beatrice Mallozzi liep de concurrentie op een hoop nadat tijdens het fietsen een groot peloton ontstond. Barbara de Koning en Luna de Bruin zaten daar ook in. De Koning werd op plek 24 de beste Nederlandse, voor De Bruin, die 35e werd. Kim van ’t Verlaat (45), Silke de Wolde (47) en Romy Spoelder (48) zaten in een achtervolgend peloton en begonnen op achterstand aan het looponderdeel.

Italië pakt juniorentitel
Naar de uitslagen
Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer