9e Plaats voor TeamNL triathlon in Mixed Teamrelay Abu Dhabi

Winst voor Australië, Nederland nu zesde op wereldranglijst

9e Plaats voor TeamNL triathlon in Mixed Teamrelay Abu Dhabi

Het Mixed Relayteam van TeamNL triathlon eindigde vandaag als negende in de eerste van de vier relays die dit jaar op het programma staan in de World Triathlon Series. Het team, dat vandaag bestond uit Rachel Klamer, Marco van der Stel, Maya Kingma en Jorik van Egdom, zakt daarmee weliswaar op de olympische kwalificatieranglijst van de vijfde naar de zesde plaats, maar is nog volop in de race voor deelname aan de eerste olympische relay in Tokio 2020. De beste zeven landen op de kwalificatieranglijst per 31 maart 2020 plaatsen zich voor Tokio, mits de vier atleten bij de eerste 140 op de individuele ranglijst staan.

Australië slaat toe in slotfase

De wedstrijd op en rond het Formule 1 circuit van Abu Dhabi werd hard gemaakt door de Verenigde Staten, maar het was het team van Australië dat in de slotfase de winst naar zich toe wist te trekken. Taylor Spivey en Katie Zaferes (gisteren in de individuele race al goed voor zilver en goud) hadden met Ben Kanute de eerste drie heats onder controle, maar het Australische team wist dankzij een sterk finishende Jacob Birtwhistle de slotloper van de Verenigde Staten, Eli Hemming, van zich af te schudden. Ook het Franse team kwam nog sterk opzetten, maar een eerder opgelopen penalty maakte dat het team van Nieuw Zeeland de derde podiumplaats voor zich op kon eisen.

Nieuw Zeeland passeert door dit resultaat de Nederlanders op de kwalificatieranglijst. “Desondanks hebben we als TeamNL goed gepresteerd”, aldus coach Jordi Meulenberg. “De atleten waren vandaag in goeden doen, maar steeds meer landen starten op de relay en het wordt steeds serieuzer genomen. Daarbij hangt het resultaat in dit snelle, korte format vaak ook af van het wedstrijdverloop. Wie is mee op de fiets en waar breekt het.” TeamNL bevond zich vandaag vrijwel continu tussen de achtste twaalfde plaats en kende daarmee een solide race.

EK in Weert

Kort achter het Nederlandse team staat nu nog Zwitserland, dat vandaag op een dermate grote achterstand werd gezet dat ze uit de wedstrijd werden genomen. De Duitsers, vandaag knap vijfde, zijn genaderd tot de achtste plaats. De volgende race in de Mixed Relay Series is in Nottingham op 15 juni. Twee weken daarvoor staat in eigen land in Weert de EK-titel op het spel. Ook daar zal TeamNL triathlon starten.

 

 

Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer