6e Europese titel voor Nicola Spirig

Nederlandse vrouwen in de achterhoede

6e Europese titel voor Nicola Spirig

De 36-jarige Zwitserse Nicola Spirig heeft in Glasgow vandaag haar 6e Europese triathlontitel in de wacht gesleept. De winnares van olympisch goud in Londen en zilver in Rio de Janeiro had aan de finish in Strathclyde Park ruim een halve minuut voorsprong opgebouwd op titelverdedigster Jessica Learmonth (GBR) en bijna 2 minuten op de Française Cassandre Beaugrand. Het EK in Glasgow valt wat ongelukkig tussen twee World Triathlon Series-races in Canada in en daardoor ontbreekt een aantal grote namen in de Schotse havenstad. De Nederlandse inbreng kwam nu van Jony Heerink en Marije Dankelman, maar met respectievelijk de 30e en 32e plaats kwamen zij in het stuk niet voor.

Spirig kwam met een achterstand van 50 seconden op Learmonth en Beaugrand uit het met 18,5 graden relatief frisse water van het Strathclyde Loch. In de vierde van zes fietsrondes wist de moeder van twee kinderen de koploopsters te achterhalen. De pas 21-jarige Française, vorige maand nog de verrassende winnares van de WTS wedstrijd in Hamburg, kon het hoge tempo van Spirig op het heuvelachtige fietsparkoers daarna niet meer volgen en moest lossen.  De Zwitserse en Learmonth wisselden nog gelijk, maar eenmaal op het loopparkoers werd snel duidelijk dat Spirig de wedstrijd naar haar hand zou zetten. Uit de achtervolgende groep kwamen de Belgische Claire Michel, de Duitse Laura Lindemann en de Tsjechische Vendula Frintova nog sterk opzetten, maar die konden uiteindelijk geen bedreiging meer vormen voor de bronzen medaille van Cassandre Beaugrand.

Marije Dankelman kwam tijdens het zwemmen in een grote groep terecht en bereikte daardoor als 25e – iets tegenvallend in de middenmoot – de kant. Vervolgens liep ook de wissel niet naar wens, waardoor ze met Jony Heerink in de laatste fietsgroep terecht kwam. Heerink fungeerde lang als motor van deze groep, waardoor aansluiting met de voorliggende groep nog een kwestie van tijd leek. Een valpartij van de Nederlandse in de vierde fietsronde gooide echter roet in het eten. De groep viel stil, waardoor Heerink nog wel terug kon komen, maar daarna met het oog op de teamrelay van a.s. zaterdag besloot niet meer alles te geven in de laatste fietsronde en op het lopen.

Nederlandse Triathlon Bond

Morgen om 17 uur is het de beurt aan de mannen in Glasgow. Jorik van Egdom mikt op een plaats bij de eerste tien, terwijl Donald Hillebregt geacht wordt een top-twintig plaats te kunnen bereiken.

Klik hier voor alle uitslagen.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer