Eerste World Cup podium voor Kingma in Tsjechië

Zestiende plaats voor Klamer, Van der Stel zeventiende

Een week na haar zesde plaats op het WK in Hamburg, bevestigde Maya Kingma vandaag opnieuw haar vorm in het Tsjechische Karlovy Vary. In een sterk bezette World Cup sleepte ze daar haar eerste podiumplek uit het vuur. Rachel Klamer eindigde op de zestiende plek, terwijl Marco van der Stel in de mannenrace op zeventiende plaats finishte. 

De winst in Tsjechië ging naar voormalig wereldkampioene Flora Duffy uit Bermuda, terwijl de nieuwbakken wereldkampioene van Hamburg, Georgia Taylor-Brown als tweede eindigde. Achter deze twee kanonnen wist Maya Kingma in de race over de olympische afstand, beslag te leggen op de derde plaats. “Ik kan het niet geloven, ik ben ontzettend blij”, liet Kingma na de finish weten. “Ik moest blijven vechten tijdens het zwemmen en ik heb hard moeten werken op de fiets. Ik voelde me sterk en ik wist dat het zwaar was voor iedereen. Tijdens het lopen zag ik eerst de top zes, toen de top vier en uiteindelijk werd het het podium.”

Kingma kende een minder goed zwemonderdeel en kwam pas rond de tiende plek uit het water. Op de fiets waren het Jessica Learmonth, die als eerste uit het water was geklommen, en Katie Zaferes die de leiding namen, met een groepje met Kingma daarachter in de achtervolging. Learmonth wisselde als eerste naar het lopen, maar zij betaalde op de afsluitende tien kilometer lopen de tol voor haar harde werk tijdens het zwemmen en op de fiets.

Het was uiteindelijk Duffy, weer terug na een langdurige blessure, die naar de overwinning liep. Ook Kingma had nog genoeg energie over voor een snelle tien kilometer en snelde zo naar haar allereerste podiumplek in een World Cup. Het was de afsluiting van een geweldige week voor Kingma die jarig was en ook nog eens hoorde dat ze geslaagd is voor haar master cognitieve neurowetenschappen aan de Universiteit Maastricht.

Wereldkampioen Vincent Louis uit Frankrijk schreef in het Tsjechische kuuroord de wedstrijd bij de mannen op zijn naam. Marco van der Stel finishte als zeventiende en Donald Hillebregt als 44ste. Jorik van Egdom haalde de finish niet.

Maya Kingma verkent het zwemparkoers in Karlovy Vary.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer