Algemene informatie officialkorps NTB

De triathlonsport zit in de lift, steeds meer mensen ontdekken de sport. Dit heeft als gevolg dat er ook steeds meer wedstrijden bij komen, geweldig nieuws natuurlijk! Maar om het sportieve en veilige verloop van al deze wedstrijden te waarborgen zijn er voldoende officials nodig.

Taken
Als official zorg je er in eerste instantie voor dat alle atleten zich aan het wedstrijdreglement houden en de wedstrijd zo eerlijk mogelijk verloopt. Daarnaast houd je ook de veiligheid van de atleten in de gaten en ondersteun je zodoende de organisatie van de wedstrijd. Verder ben je een belangrijk aanspreekpunt voor atleten en de organisatie.

Meer specifiek kun je denken aan de volgende taken:

  • Keuring parcours
  • Briefing & check-in van atleten
  • Toezicht houden op de licentiecontrole door de organisatie
  • Toezicht houden wisselzone (gedrag atleten, op- en afstapbalk)
  • Jureren op het fiets- en loopparcours (o.a. stayeren/verlaten parkoers)
  • Finishregistratie

Rollen
De taken binnen het officialkorps zijn verdeeld over diverse rollen. De meest voorkomende taken op de wedstrijddag worden uitgevoerd door basisofficials. Daarnaast zijn er een wedstrijdleider, assistent wedstrijdleider en NTB gedelegeerde aanwezig. De wedstrijdleider geeft op de wedstrijddag leiding aan het officialkorps, de gedelegeerde bereidt de wedstrijd voor en onderhoudt het contact met de organisatie. 


Opleidingen voor officials

De opleiding tot official bestaat uit het bijwonen van een informatiebijeenkomst met de duur van 1 dag (+/- 5 à 6 uur). Hier zijn geen kosten aan verbonden. Tijdens deze bijeenkomst worden de volgende punten doorgenomen:

Uitleg over de regels en toepassing van de regels
Uitleg over de organisatie van het officialkorps
Uitleg over verschillende wedstrijdvormen
Uitleg over de diverse aspecten van een wedstrijddag
Uitleg over de begeleiding van beginnende officials

De cursussen vinden in principe plaats in het “Huis van de Sport” in Nieuwegein (waar ook het bondsbureau gevestigd is), maar kunnen bij voldoende deelname (minimaal 6 personen) ook in de regio plaatsvinden. 

Organisaties die een cursus willen organiseren kunnen zich eveneens op bovenstaande e-mailadres melden. Er wordt dan op korte termijn contact opgenomen door een van de trainers van de basiscursus.


Na het volgen van een officialcursus start je als basis official,
hierna kun je doorgroeien naar andere functies. Doorgroeien kan na ongeveer 2 jaar als basisofficial, voor (ex-) atleten is het echter mogelijk om sneller door te groeien.

Inzet

Van officials wordt verwacht dat zij minimaal 3x per jaar inzetbaar zijn bij wedstrijden, voor (ex-)atleten ligt dit aantal op 2x per jaar. Een official kan zelf in de beschikbaarheidsagenda aangeven wanneer hij/zij ingezet zou willen worden, zodoende is het ook voor atleten goed in te plannen naast het zelf deelnemen aan wedstrijden.

Het aanwijzen van officials voor een wedstrijd wordt gedaan door de officialcoördinatoren en een lid van de WGWO tijdens speciale indelingsvergaderingen in januari en februari.  Voor de wedstrijden waarvoor je aangewezen bent ontvang je een reiskostenvergoeding. Daarnaast ontvangt een basis official (indien hij/zij zich wil inzetten voor de NTB en niet alleen voor de eigen vereniging of organisatie) het magazine Transition, en vanaf de functie JN een kledingpakket met daarin o.a. een motorjack. Officials worden jaarlijks bijgepraat over de gewijzigde wedstrijdregels tijdens de zogenaamde officialdag in januari (14 januari 2017).

Officials die in 2016 3 of meer wedstrijden hebben gejureerd maken in 2017 aanspraak op het officialtarief. Het officialtarief bestaat uit een gratis basislidmaatschap (met bonds magazine). Officials die aanspraak maken op het officialtarief maar ook een atletenlicentie wensen, betalen dat jaar alleen voor de atletenlicentie.  Dit wordt per jaar opnieuw bepaald.

 

Cursusdata

    Maandag 19 juni Nieuwegein (18.30-22.30 uur)

    Belangstelling om deel te nemen aan een officialcursus? Mail uw gegevens naar officials@triathlonbond.nl