Zesde plek voor Quinty Schoens EK Kitzbühel

Junioren Barabara de Koning en Niels van Lanen plaatsen zich voor WK Bermuda

Quinty Schoens was vandaag met een zesde plek in de beloftewedstrijd voor vrouwen de beste Nederlandse op het Europees kampioenschap in het Oostenrijke Kitzbühel. Op vrijdag vonden de halve finales plaats, vandaag werd er in de A-finales werd gestreden om de Europese titels. Zondag staan voor de junioren en de elite/U23 nog de mixed teamrelay op het programma.

De beloften kwamen in Oostenrijk uit in een gezamenlijke wedstrijd met de elite. De vrouwenrace werd gewonnen door de Duitse Laura Lindemann, vijf seconden achter haar finishte de Russische Valentina Riasova als tweede. Zij eiste daarmee de Europese titel bij de beloften voor zich op. Leonie Perault uit Frankrijk eindigde als derde en oud-olympische kampioene Nicola Spirig, negen jaar ouder dan de op een na oudste deelneemster aan de finale, finishte als vierde.

Rani Skrabanja kwam als vijfde uit het water en samen met Quinty Schoens (19e) maakte zij deel uit van een kopgroep van 21. Een valpartij van een Tsjechische in de tweede ronde zorgde er echter voor dat Skrabanja de aansluiting verloor en uiteindelijk in de tweede groep terecht kwam.

Schoens realiseerde de tweede fietstijd en na een supersnelle wissel begon ze vooraan in het veld aan het looponderdeel. Die positie wist ze niet te handhaven en met de negentiende looptijd eindigde ze uiteindelijk overall als vijftiende. Skrabanja finishte als 29ste en was daarmee goed voor de veertiende plek bij de beloften. Silke de Wolde eindigde in de B-finale als dertiende overall en als negende onder 23 jaar.

Marco van der Stel was de enige Nederlander in de A-finale bij de elite/U23. Van der Stel kwam als vijfde uit het water en maakte op de fiets deel uit van de koproep, maar liep met de 23ste looptijd uiteindelijk naar de 24ste plek. De Europese titel ging naar de Zwitser Max Studer. In de B-finale finishte Donald Hillebregt op de 20ste plek. Youri Keulen eindigde als 23ste

Barbara de Koning finishte eerder op de dag als veertiende in de A-finale bij de junioren. Zij kwam als dertiende uit het water, maakte vervolgens deel uit van een kopgroep van 21 en finishte uiteindelijk met iets meer dan een minuut achterstand op winnares Julie Behrens uit Duitsland als veertiende. In de B-finale deed Robin Dreyling het goed door beslag te leggen op de tweede plek. Aniek Mars werd in deze race 12e en Sonja de Koning, daar weer twee plekken achter, veertiende.

Niels van Lanen en Mitch Kolkman vertegenwoordigden Nederland in de A-finale bij de juniormannen. Van Lanen startte met het zwemmen in de achterhoede, maar bracht zich met een vierde fietstijd terug in de wedstrijd. Hij eindigde uiteindelijk met 43 seconden achterstand op de Duitse winnaar Henry Graf als vijftiende. Kolkman finihste twee plekken daar achter als zeventiende.

Barbara de Koning en Niels van Lanen hebben zich met deze resultaten geplaatst voor het WK half oktober in Bermuda.

In de mixed realy-wedstrijd komt Nederland zondag uit met twee teams. Rani Skrabanja, Silde de Wolde, Marco van der Stel en Donald Hillebregt vormen het elite/U23 team, Barbara de Koning, Robin Dreyling, Niels van Lanen en Mitch Kolkman komen uit bij de junioren.