Wout Driever zevende in Zofingen

Daan de Groot gediskwalificeerd

Wout Driever debuteerde zondag met een zevende plek op het WK Powerman in Zofingen. De overige drie Nederlanders in de elitewedstrijd beleefden een minder goede dag in Zwitserland.

Wout Driever had op de streep iets meer dan 23 minuten achterstand op winnaar Matthieu Bourgeois uit Frankrijk.

Daan de Groot leek op weg naar een mooie klassering in het kampioenschap, maar werd tijdens het fietsonderdeel gediskwalificeerd omdat hij een tijdstraf niet op tijd had uitgezeten. De nummer drie van 2019 kreeg in de eerste ronde een penalty voor stayeren. “Ik vond het een dubieuze beslissing. Ik reed misschien een keer op iets minder afstand, maar ik had niet de intentie om te stayeren. Ik heb moeite om me constant op die 12 meter te focussen in het heetst van de strijd”, vertelde De Groot na afloop.

De oud-wielrenner besloot te wachten met het uitzitten van zijn straf tot de laatste ronde. “Ik wilde eerst wat afstand nemen op de concurrentie, maar was me er niet van bewust dat je nog in dezelfde ronde je straf moet uitzitten. Dat heb ik blijkbaar gemist tijdens de briefing. Toen ik me in de laatste ronde in de penaltybox meldde, hoorde ik dat ik gediskwalificeerd was.”

Ook Marieke Brouwers en Ann Schoot Uiterkamp zat het niet mee. Brouwers viel in de beginfase van de eerste run uit vanwege kramp in beide benen. Schoot Uiterkamp had een offday en stapte uit tijdens het fietsen. De winst was voor thuisfavoriet Melanie Maurer.

In de agegrouprace won Jack Niessen het brons in de categorie M60-64.

Diede Diederiks wint Ironman 70.3 Poznan

Diede Diederiks schreef zondag in het Polen de Ironman 70.3 Poznan op haar naam. Menno Koolhaas eindigde op de vierde plaats net buiten het podium.

Nederlandse Triathlon Bond

Barbara de Koning (foto) eindigde in de Europe Triathlon Cup in Alhandra als tweede in de race voor elitevrouwen. Robin Dreyling finishte op de vierde plaats net buiten het podium. Silke de Wolde, Maaike Vooren en Marit van den Berg eindigden respectievelijk als 27e, 33e en 38e. Victor Goené legde in de mannenrace beslag op de 39e plek.

Ook de paratriatleten kwamen in actie in Alhandra waar een World Triathlon Para Cup op het programma stond. Nico van der Burgt sleepte daar met zijn tweede plaats in de PTS3 klasse een podiumplek uit het vuur. Brendan Bischoff was in de rolstoelklasse goed voor de zesde plek en Sander Koomen werd zevende in categorie voor visueel beperkte atleten.