Wie, wat waar in Weert

Op het EK Triathlon van 29 mei tot en met 9 juni

Weert viert een Europees triathlonfeestje

Duizenden atleten en hun supporters trekken tussen 29 mei en 9 juni naar Limburg voor het EK triathlon of een van de andere races in twee volle wedstrijdweekends. We zetten voor je op een rijtje wat er – en waar en wanneer – allemaal te doen is in Weert.

Weert viert een Europees triathlonfeestje

De triathlon in Weert viert dit jaar haar tienjarig bestaan en doet dat met een Europees triathlonfeestje. Van 29 mei tot en met 2 juni komen elite- en agegroup-atleten in actie op het EK over de olympische afstand (1500m zwemmen, 40km fietsen en 10km lopen) en de junioren op de sprintafstand. Het weekend daarop komen de recreanten en scholieren in actie en strijken ook alle teams uit de teamcompetities neer in Weert voor hun tweede wedstrijd van het seizoen.

 

Landenparade

Het feest begint al op donderdag 30 mei met de vlaggenparade (18.00 uur) en de openingsceremonie (18.30 uur) in het Bassin in Weert waar ook de finishlocatie is.  Wat is er nou mooier dan op eigen bodem je land te mogen vertegenwoordigen? De NTB hoopt dan ook op een grote Oranjedelegatie in de landenparade. EK-deelnemers die op de agegroupdag in Weert zijn geweest hebben al hun Nederlandse EK T-shirts ontvangen, de overige deelnemers krijgen die bij de agegroupbriefings op donderdag 30 mei om 16.00 uur of vrijdag 31 mei 13.00 uur in Sportcenter Boshoven.

Doe je zelf niet mee in Weert, kom dan zeker kijken in Limburg; de Nederlandse atleten kunnen je steun en aanmoedigingen goed gebruiken! Een aanrader is de spectaculaire mixed teamrelay op zondagmiddag. Rachel Klamer, Marco van der Stel, Maya Kingma en Jorik van Egdom gaan voor een podiumplek en de bijbehorende belangrijke punten voor kwalificatie voor de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar. De eliteatleten starten om 16.00 uur, de junioren om 13.30 uur.

De juniorvrouwen bijten in Weert op vrijdag 31 mei om 16.00 uur de spits af met hun strijd om de Europese titels, gevolgd door de elitevrouwen die om 18.00 uur van start gaan. Een dag later zijn een deel van de agegroup-atleten (wave 1 tot en met 8), de juniormannen en de elitemannen aan de beurt. De agegroupwaves starten tussen 9.00 en 13.00 uur, gevolgd door de juniormannen om 16.00 uur en de elite om 18.00 uur. De agegroup-atleten (wave 9 tot en met 13) zijn dan weer zondagochtend tussen 9.00 en 13.00 uur aan de beurt.

 

Startlijsten en het programma

Prachtig blauw

De start van alle wedstrijden vindt plaats in het Blauwe Meertje, gelegen  aan de Herenvennenweg ten zuidwesten van Weert. Het Blauwe Meertje dankt zijn naam aan de helderblauwe kleur die zichtbaar is op foto’s van een afstandje. Die kleur ontstaat door de weerkaatsing van het licht. Een combinatie van weinig fijne deeltjes in het water en het gele zand op de bodem van het meer zorgen voor de perfecte weerkaatsing van het licht. En dat resulteert in een prachtige blauwe kleur.

Doordat de zwemlocatie en de finish op ruime afstand van elkaar liggen, zijn er twee wisselzones in Weert. Of eigenlijk drie. De eerste is uiteraard bij het Blauwe Meertje. De eliteatleten wisselen in het finishstadion van het fietsen naar het lopen, maar met de grotere startvelden is dat niet mogelijk. De wisselzone van de agegroup-atleten is dan ook te vinden aan de Schepenlaan. Klik hier voor alle parkoersen, wisselzones en de finishlocatie.

Weert is idyllisch gelegen, tussen het Leudal en de Grote Peel, dicht tegen de Belgische grens en toch supergoed bereikbaar aan de A2 en de spoorlijn tussen Eindhoven en Maastricht. Met de IJzeren Man en de Weerter Bergen zijn er ook recreatiemogelijkheden direct aan de stadsrand. Breng dus vooral familie mee naar Limburg, er is genoeg te doen.

 

Weerter vlaai

En als je dan toch in Weert bent, vergeet dan niet om een stuk echte Weerter vlaai te eten (of neem meteen een hele mee naar huis). De Limburgse vlaai werd bekend in heel Nederland door Antje van de Stasie, die ze op het station in Weert verkocht aan reizigers onderweg naar het noorden en zuiden. En waar beter te eten dan in de bakermat zelf?

Nederlandse Triathlon Bond
Alle info over EK Weert 2019
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer