VZC Veenendaal en TVA winnaars Eredivisie Triathlon 2022

ASU '11 en VZC vrouwen promoveren vanuit 1eDivisie

De Eredivisie Triathlon kende dit jaar niet de afsluiting waarop iedereen gerekend had. De afsluitende wedstrijd in Nijmegen was eerder al omgezet in een duathlon, maar op de wedstrijddag zelf werd de finale vanwege veiligheidsproblemen op het fietsparkoers op het allerlaatste moment afgelast. Het zorgt ervoor dat VZC Veenendaal en TV Almere zich na vier, in plaats van vijf wedstrijden, tot winnaars kronen.

In de strijd om het landkampioenschap was het met VZC Veenendaal, de vriendenploeg rond Jorik van Egdom, al duidelijk wat het sterkste mannenteam van 2022 was. De Veenendaalers schreven de wedstrijden in Almere, Rotterdam, Leiderdorp én Klazienaveen op hun naam. TV Dordrecht, de revelatie van dit seizoen, volgde na vier wedstrijden op zes punten achterstand en is daarmee dit seizoen de beste van de rest.

De strijd om de derde plek was, met een gelijk puntenaantal van 050media/Triteam Groningen en TriCan Arnhem, en TriMates – Utrecht daar weer een punt achter, nog geen uitgemaakte zaak. De derde plek gaat nu naar de Groningers die na vier races een lager plaatsingscijfer dan TriMates hebben. TVS’90 uit Spijkenisse eindigde als laatste, maar blijft in de Eredivisie omdat er dit jaar maar één team – ASU’11 – vanuit de 1eDivisie promoveert.

Nederlandse Triathlon Bond

TV Almere gaat er met de winst bij de vrouwen van door. Met de zeges in Almere, Rotterdam en Klazienaveen zijn de jonge triatletes uit Almere dit jaar het meest succesvol. Kijani volgde slechts op twee punten achterstand en had theoretisch gezien nog kans op de landstitel. “Natuurlijk hadden we het seizoen liever positief afgesloten met een sportieve race in Nijmegen, maar we zijn sowieso trots op het team dat dit jaar als een hecht team heeft gestreden”, aldus Kijani-coach Gonny Rosendaal.

Edosports Maastricht eindigde in het eindklassement op gepaste afstand als derde, twee punten voor Hellas – Utrecht. TC Maastricht eindigde op de onderste plaats, maar net als bij de mannen blijft ook dit team in de Eredivisie, omdat alleen de vrouwen van VZC Veenendaal de overstap kunnen maken vanuit de 1eDivisie (de overige teams die in aanmerking komen voor promotie hebben al een team dat uitkomt in de Eredivisie).

Nederlandse Triathlon Bond
EINDSTANDEN
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer