Visser en Koolhaas op jacht naar Europese titel

Almere decor voor Europees en Nederlands kampioenschap

Twaalf Nederlandse eliteatleten en een grote groep agegroupatleten doen zaterdag mee aan de 42ste editie van de Challenge Almere-Amsterdam. In Almere wordt, net als een jaar geleden, gestreden om de Europese én Nederlandse titels op de lange afstand. Els Visser en Menno Koolhaas zijn de Nederlandse speerpunten in de elitewedstrijd.

Elf jaar geleden is het alweer dat de hele triathlon in Almere, de oudste triathlon over de lange afstand in Europa, werd gewonnen door twee Nederlanders. Dirk Wijnalda was de laatste Nederlandse winnaar bij de mannen in 2012, de race bij de vrouwen werd toen gewonnen door Heleen bij de Vaate. Sindsdien wisten Bij De Vaate (2014), Yvonne van Vlerken (2017-2019) en Sarissa de Vries (2021) de thuiswedstrijd op hun naam te schrijven, maar bij de mannen is het dus alweer een tijdje geleden.

Nederlandse triathlonfans hopen dat daar dit jaar verandering in komt. Menno Koolhaas, die anderhalve week geleden nog als tiende eindigde op het WK Ironman70.3 in Finland, wordt gezien als een van de kanshebbers. Op de website van Challenge Almere-Amsterdam laat hij weten vol voor de winst te gaan, het liefst ook nog in een nieuw Nederlands record dat nu op naam staat van Evert Scheltinga (7.49.33). “Ik wil bij de wereldtop horen en daar horen tijden van 7:45 gewoon bij.”

Scheltinga, die in 2021 het 22 jaar oude record van Jan van der Marel verbrak, is ook van de partij in Almere. Milan Brons en de debutanten Michiel de Wilde, Thomas Hounjet, Marijn Markusse, Dennis Bakker en Pim van Diemen maken het Nederlandse rijtje compleet.

 

Nederlandse Triathlon Bond

Els Visser

Het Nederlands record, tevens parkoersrecord, bij de vrouwen staat op naam van Sarissa de Vries (8:32:04) die eerder dit jaar moeder werd en daardoor ontbreekt op het EK. Els Visser, die voor de tweede keer in actie komt in Almere, is een grote kanshebster voor de overwinning en bijbehorende Europese titel.

In 2018 finishte ze in Almere al eens achter Yvonne van Vlerken als tweede. Een jaar geleden werd ze in de nacht voor de race ziek en moest zich daardoor afmelden. Visser laat, eveneens op de website van Challenge Amsterdam-Almere weten, dat het Nederlandse record niet haar hoogste prioriteit heeft. “Het gaat er om zo hoog mogelijk te finishen en ik wil vooral een race draaien waar ik zelf trots op ben.”

Namens Nederland komen ook Janien Lubben, in 2022 op de vijfde plaats de beste landgenote in Almere, en de profdebutanten Marlene de Boer, tweeënhalve week geleden winnares van de IM70.3 in Cork, en Dieuwertje Bax in actie. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen staan in Almere de titelverdedigers aan het vertrek: Kieran Lindars uit Groot-Brittannië en de Duitse Katharina Wolff.

De wedstrijd voor elitevrouwen begint zaterdag om 7.10 uur gevolgd door elitemannen om 7.25 uur. De agegroupatleten, die in de verschillende leeftijdscategorieën om de Europese en nationale titels strijden, horen het startschot om 7.30 uur.

 

Els Visser
STARTLIJSTEN  PROGRAMMA
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer