Vijfde wereldtitel voor Jetze Plat

Ook WK-medailles voor Geert Schipper en Nico van der Burgt

Goud en zilver voor Jetze Plat en Geert Schipper op het WK in Abu Dhabi. Foto: World Triathlon Media/Tommy Zaferes
Goud en zilver voor Jetze Plat en Geert Schipper op het WK in Abu Dhabi. Foto: World Triathlon Media/Tommy Zaferes

Jetze Plat heeft in Abu Dhabi ook zijn laatste sportieve doel van dit jaar omgezet in goud. Overal waar de rolstoelatleet aan de start kwam, won hij. Hij is bovendien ongeslagen als paratriatleet, sinds hij zijn eerste wereldtitel in 2016 pakte.

Net als in Tokio kende Jetze Plat een sterke race, waarin vanaf de start duidelijk was dat hij de te kloppen man zou zijn. Plat werd dan ook nooit echt bedreigd op weg naar de wereldtitel. Hij versloeg landgenoot Geert Schipper, die revanche haalde voor zijn mindere optreden in Tokio. Schipper werd op de Spelen vierde en aasde tijdens het WK op revanche. Zelfs een vergeten wetsuitbroek, die in allerijl nog uit het racehotel gehaald moest worden, kon hem ditmaal niet van de wijs brengen. De genoegdoening kwam in de vorm van de zilveren medaille. Nico van der Burgt, die uitkomt in de klasse PTS3, pakte de bronzen medaille in Abu Dhabi. Van der Burgt is sinds 2019 een vaste podiumklant tijdens de internationale wedstrijden. Hij ging aan de leiding tijdens het fietsen en streed tijdens het lopen lang voor de zilveren medaille. Uiteindelijk restte brons aan de meet.

In de roelstoelklasse voor vrouwen behaalde Margret IJdema de vijfde plek. IJdema kende in Abu Dhabi een race met minder problemen dan in Tokio en toonde zich tevreden met het resultaat. Maurits Morsink wist in de klasse PTS2 ook plek vijf te veroveren. Morsink had het zwaar in de hitte van Abu Dhabi, maar knapte na de finish vlot weer op. Voor Sander Koomen, met guide Daaf Plomp, was er in de klasse PTVI de twaalfde plek.

Paratriatleet Nico van der Burgt wint WK-brons in Abu Dhabi. Foto: World Triathlon Media/Wagner Araujo
Paratriatleet Nico van der Burgt wint WK-brons in Abu Dhabi. Foto: World Triathlon Media/Wagner Araujo
Uitslagen WK paratriathlon
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer