Vijf medailles voor agegroupers op WK Multisport

Een terugblik met Monique Verschuure en Ramon Jongschaap

Ze zijn zeker niet onopgemerkt gebleven. Vijf van de vijftien Nederlandse agegroupers wisten een medaille te winnen op de verschillende disciplines van het WK Multisport op Ibiza. Allemaal met een eigen verhaal, een unieke ervaring en verschillende ambities. Monique Verschuure (goud op de duathlon 40-44 jaar) en Ramon Jongschaap (zilver op de aquabike 20-24 jaar) zijn twee van die medaillewinnaars. Beide atleten delen hun ervaring over het succesvolle WK op het Spaanse vakantie-eiland Ibiza. 

Monique Verschuure is eigenlijk nog onervaren als het gaat om duathlonwedstrijden, maar gezien haar laatste prestaties zou je dat niet zeggen. In september 2022 deed ze voor het eerst mee aan een duathlon in het buitenland. In het Spaanse Bilbao won ze gelijk in haar agegroup het EK over de standaard afstand. Op Ibiza liet ze opnieuw al haar concurrenten achter zich en won ze de wereldtitel met minuten voorsprong.  “Het was pas mijn tweede kampioenschap, dus dat ik zou winnen had ik niet verwacht. Wel hoopte ik stiekem op een podiumplaats.” De atlete uit het Zeeuwse Yerseke komt uit het lopen, maar wist het verschil juist te maken op de fiets. “Zo’n drie jaar terug had ik een blessure en met corona ben ik toen wat gaan fietsen. Sinds vorig jaar train ik op schema’s en sinds kort fiets ik ook voor wielerploeg De Jonge Renner.”

Nederlandse Triathlon Bond

Landgenoten onder elkaar

Samen met haar zoon van twaalf bracht de duatlete een aantal dagen door op Ibiza. Op de eerste dag was de landenparade, waar ze onverwachts nog bij aansloot. “Mijn fiets had na de reis wat problemen dus ik redde het niet om op tijd bij de opening van het WK te zijn. Ons hostel lag alleen zo dichtbij dat ik last-minute toch nog heb meegelopen.” De dagen erna was ze niet alleen bezig met haar eigen wedstrijd, maar probeerde ze ook de andere Nederlandse atleten – in de elitewedstrijden – aan te moedigen. “Dat typeert ook de agegroupers een beetje, alhoewel het samen zijn met de andere atleten wat mij betreft wel iets meer mag zijn. Misschien dat we een volgende keer met een grotere groep dezelfde vlucht of verblijf kunnen boeken. Voor mij is dit allemaal toch nog een beetje nieuw, en met een groep ervaren atleten op pad zijn is dan fijn.”

Ramon Jongschaap wint zilver in discipline alleen voor agegroupers: aquabike

Aquabike: triathlon zonder lopen. De discipline – die op de laatste dag van het WK Multisport gepland stond – bestond uit 3 kilometer zwemmen en 116 kilometer fietsen. De pas 21-jarige Ramon Jongschaap uit Leeuwarden koos ervoor om deze wedstrijd mee te doen als voorbereiding op het WK halve afstand in Slowakije over twee weken. “De wedstrijd was bedoeld als voorbereiding, maar als je er eenmaal bent wil je natuurlijk winnen.” Jongschaap wilde vooral eens alles geven op de fiets zonder te hoeven denken aan het looponderdeel dat normaal nog volgt. “In eerdere halve en hele triathlons verloor ik tijdens het lopen de meeste tijd, dus het is het onderdeel waar ik graag zo fris mogelijk aan begin. Nu kon ik eindelijk eens écht hard fietsen. Dat ik dan tweede word, voelt echt als het winnen van zilver met een gouden randje. Ik ben heel tevreden.”

Sport als uitlaatklep

De jonge triatleet haalde de vorige jaren al verschillende podia in zijn agegroup op de lange afstand. Naast het trainen werkt hij als consultant in de financiële sector en momenteel rondt hij zijn scriptie af; elke week is volgepland. “Sport is een mooie uitlaatklep, zeker naast een baan die veel van je vraagt.” Ondanks de tijd die de kersverse nummer twee van de wereld elke week werkt, probeert hij zich optimaal voor te bereiden op de rest van het seizoen. “Het vraagt veel commitment en je moet keuzes durven maken. Maar ik ga er vol voor. Hopelijk kan ik me eind dit jaar in Maleisië kwalificeren voor het WK op Hawaii volgend seizoen.”

Jongschaap heeft al ervaring in vergelijkbare wedstrijdorganisaties en hij zou het andere atleten zeker aanraden om ook eens een agegroupkampioenschap te doen. “De sfeer is goed en voor de start maakte ik nog even een praatje met de concurrentie. Tuurlijk staan we niet te knuffelen voor de start, maar er is een fijne rivaliteit. Uiteindelijk zit iedereen in hetzelfde schuitje en doen we (vrijwel) allemaal nog iets naast het sporten. Kijk naar Monique Verschuure, die heeft een eigen horecatent en is moeder. Iedere atleet heeft zo zijn eigen verhaal en reden om mee te doen.”

Ramon Jongschaap wint zilver in discipline alleen voor agegroupers: aquabike

Uitslagen WK Multisport 2023

 


Duathlon Standaard (9,8km – 39,6km – 5,2km)

1e           Monique Verschuure (vrouwen 40-44 jaar)

10e        Ruud van Herp (mannen 60-64 jaar)

 

Duathlon Sprint (4,8km – 18,6km – 2,8km)

9e           Tom Berkouwer (mannen 70-74 jaar)

 

Aquathlon (1000m – 5km)

3e           Sione Jongstra (vrouwen 45-49 jaar)

4e           Suzanne Brummel (vrouwen 25-29 jaar)

18e        Ralph van Dijk (mannen 45-49 jaar)

 

Cross duathlon (5,8km – 20,9km – 2,3km)

1e           Patrick Jansen (mannen 55-59 jaar)

 

Cross triathlon (1000m – 20,9km – 6km)

2e           Maud Golsteyn (vrouwen 40-44 jaar)

4e           Lars van der Eerden (mannen 45-49 jaar)

5e           Ralph van Dijk (mannen 45-49 jaar)

DNF      Rob van Zanten (mannen 65-69 jaar)

 

Lange Afstand (3km – 116km – 30km)

8e          Richelle van Helten (vrouwen 50-55)

11e        Pim Veeger (mannen 60-64 jaar)

12e        Richard de Vroome (mannen 50-54 jaar)

 

Aquabike (3km – 116km)

2e           Ramon Jongschaap (mannen 20-24 jaar)

Lees volgend artikel

Meldpunt Grensoverschrijdend gedrag en Integriteit

Eerste aanspreekpunt en officieel meldpunt voor signalen en meldingen van grensoverschrijdend gedrag en integriteitsschendingen gericht aan het verantwoordelijke bestuur/directie ... Lees meer