Vierde plaats voor Thomas Cremers WK duathlon

De Groot en Nieuwenhuijsen in top twintig

Thomas Cremers was zaterdag dicht bij een medaille op het op het wereldkampioenschap duathlon in het Spaanse Aviles. Hij eindigde in de titelstrijd voor beloften als vierde. Daan de Groot finishte in de eliterace als zestiende, Karin Nieuwenhuijsen deed het bij de vrouwen een plek beter. Mischa Hermans eindigde een dag later in de juniorenwedstrijd als zesde. 

Voor Daan de Groot was het kampioenschap in Aviles zijn eerste internationale duathlon waarin stayeren is toegestaan. Hij keek na de eerste run tegen een achterstand van bijna twee minuten op de latere winnaar Nathan Guerbeur uit Frankrijk aan. Belofte Thomas Cremers ging goed mee in de eerste run en wisselde als zestiende van het lopen naar het fietsen.

Eenmaal op de fiets wist een ontketende De Groot met de snelste fietstijd zich weer terug in de wedstrijd te knokken. Hij werkte zich op naar de tweede fietsgroep, waarin ook Cremers terecht was gekomen, reed daar vervolgens uit weg met zes anderen, maar betaalde tijdens de afsluitende looponderdeel de tol.

Cremers had bij de beloften nog uitzicht op een medaille, maar miste – nu hij weer hersteld is van de ziekte van Pfeiffer – nog wat inhoud. Hij eindigde uiteindelijk op de vierde plaats net buiten het podium. Dorian Horsten eindigde bij de beloften als negende en Matthijs Weijkamp als tiende.

Nederlandse Triathlon Bond

Ann Schoot Uiterkamp maakte tijdens het eerste looponderdeel kopgroep, maar moest na drie ronden uitstappen. “Ik ben thuis ongelukkig op mijn stuitje gevallen. Ik heb me drie ronden verbeten, maar op een gegeven moment kon ik de schokken niet meer opvangen en ging lopen echt niet meer”, vertelde de nummer drie van het EK in Targu Mures na afloop.

Karin Nieuwenhuijsen miste na het lopen op 2 seconden na de grote fietsgroep, maar wist toch nog als vijftiende te finishen. Sophie van der Most eindigde als negentiende.

Zowel Nieuwenhuijsen als De Groot miste op het nippertje directe plaatsing voor de Wereldspelen in Birmingham, Alabama. De Wereldspelen worden elke vier jaar gehouden voor sporten die niet op het olympische programma staan. Duathlon was voor het laatst op de Wereldspelen vertegenwoordigd in 2013.

Mischa Hermans eindigde een dag later in de juniorenwedstrijd als zesde. Hij realiseerde in de eerste run de vierde tijd, maakte op de fiets deel uit van de kopgroep en belandde uiteindelijk op de zesde plaats. Valentin van Wersch maakte op de fiets ook deel uit van de kopgroep, maar kwam hard ten val. Timo Feenstra eindigde als negentiende.

Marieke Brouwers ten slotte veroverde de wereldtitel op de standaard afstand in de agegroup F25-29. Met haar tijd 2.15.54 was ze overall de snelste vrouwelijke agegrouper.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer