Vier WK-medailles voor Nederlandse paratriatleten

Jetze Plat prolongeert wereldtitel

Vier WK medailles voor Nederlandse paratriatleten

Vier Nederlandse paratriatleten zijn erin geslaagd een medaille te winnen tijdens het WK in Abu Dhabi. De warme omstandigheden hadden geen invloed op Jetze Plat, die zijn wereldtitel met ruime voorsprong op zijn naaste concurrenten wist te prolongeren .

Jetze Plat wint wereldtitel

Ondanks dat hij naar eigen zeggen minder hard zwom dan gewoonlijk door de focus die hij de afgelopen maanden legde op het wheelen van marathons, was Plat op en rond het F1 circuit in Abu Dhabi op alledrie de onderdelen ruimschoots de snelste. Opnieuw pakt hij de winst in de PTWC categorie, waarmee hij zijn zesde wereldtitel aan zijn imposante erelijst wist toe te voegen. Geert Schipper gaf op de handbike de minste tijd toe, kwam daardoor nog heel dicht op zijn Oostenrijkse concurrent Florian Brungraber, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met  een derde plaats op een kleine drie minuten achterstand van Plat en iets meer dan een halve minuut op Brungraber.

— tekst gaat verder onder de afbeelding —

Foto: World Triathlon
Foto: World Triathlon

Zilver Nico van der Burgt en Sanne Koopman

Nico van der Burgt was – na zijn bronzen medaille van vorig jaar – favoriet voor de wereldtitel in de PTS3-categorie. Met Daniel Molina uit Spanje als grootste concurrent resulteerde het vandaag in een felle tweestrijd, waarin Van der Burgt en de Spanjaard meermaals van koppositie wisselden tijdens het fietsen. Uiteindelijk ging het goud naar Molina en moest van der Burgt genoegen nemen met het zilver.

Sanne Koopman maakt haar WK debuut en was in de PTS3-categorie een favoriet voor de winst. Helaas was de Française Elise Marc nog een maatje te groot voor de Nederlandse. Met ruim 12 minuten achterstand resteerde voor Koopman het zilver.

Margret IJdema – vorig jaar nog vijfde in de rolstoelcategorie – kende in Abu Dhabi een minder goede dag. Ze moest genoegen nemen met de achtste plaats. Maurits Morsink kwam uit in de PTS2 categorie, waarin hij als vijfde over de finish kwam. Sander Koomen kwam uit in de PTV1 categorie. Samen met zijn gids Daaf Plomp eindigde hij als vijftiende.

Aan de Open Mixed Team Relay deden de Nederlandse paratriatleten niet mee.

Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer