Veertien Nederlanders aan start EK duathlon Targu Mures

Nederland goed vertegenwoordigd in vrouwenrace

Nederland is met drie deelnemers aan de eliterace bij de vrouwen en één bij de mannen goed vertegenwoordigd op het Europees kampioenschap duathlon over de sprintafstand in het Roemeense Targu Mures. In totaal komen veertien Nederlanders in Transsylvanië aan de start in de races voor elite, U23 en junioren.

Ann Schoot Uiterkamp, die in 2019 nog als vierde eindigde op het WK Powerman in Zofingen, maakt in Targu Mures een uitstapje naar de korte afstand. In mei van dit jaar schreef ze de Powerman Portugal op haar naam, dus met de inhoud zit het wel goed.

Hetzelfde geldt voor Diede Diederiks die ook een omschakeling maakt in Targu Mures. De Nederlands kampioene crosstriathlon  finishte afgelopen weekend nog als negende op het EK triathlon over de midden afstand tijdens de Challenge Walchsee-Kaiserwinkl.

Karin Nieuwenhuijsen, tenslotte, is als middenafstandsloopster afkomstig uit de atletiek en maakt in Roemenië haar debuut op het EK duathlon. De middenafstandloopster werd geplaagd door blessures, koos daarom steeds vaker voor een training op de fiets en deed in mei mee aan haar eerste duathlon.

Stijn Jansen, die in 2018 als zevende eindigde in het WK duathlon onder 23 jaar, is de enige Nederlander in de mannenrace. Aanvankelijk stond ook Michel Butter op de startlijst, maar de marathonloper die als reserve is aangewezen voor de Olympische marathon in Tokyo, besloot uiteindelijk om van deelname aan het EK duathlon af te zien.

Silke de Wolde, Marije Hijman en Joey van ’t Verlaat zouden, gezien hun resultaten in het verleden, wel eens hoge ogen kunnen gaan gooien in de beloftenwedstrijd. Hijman was in 2019, ook in Targu Mures, goed voor het brons op het EK voor junioren en werd in hetzelfde jaar vijfde op het WK in Denemarken. Van ’t Verlaat finishte in 2018 als derde op het WK duathlon voor junioren en werd dat jaar vierde op het EK. De Wolde eindigde in 2020 als zesde op het EK duathlon voor junioren. Naast dit drietal doen ook Mathijs Weijkamp, Dorian Horsten en Pim Bakker mee in het kampioenschap onder 23 jaar.

Aniek Mars, Valentin van Wersch, Mischa Hermans en Timo Feenstra komen in actie bij de junioren.  Robin Dreyling mist door haar valpartij in de mixed team relay op het EK in Kitzbühel, na het EK aquathlon nu ook het EK duathlon.

De Nederlandse vrouwen zijn goed vertegenwoordigd op het EK duathlon in Targu Mures.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer