TV Almere en VZC Veenendaal opnieuw de sterkste in Eredivisie 

Spannende strijd tijdens teamrelay in Klazienaveen 

Ook tijdens de vierde wedstrijd van de Eredivisie Triathlon waren de Almeerse vrouwen en de mannen uit Veenendaal topfavoriet. De beide teams gaan al het hele seizoen aan de leiding in het klassement en wisten ook in Klazienaveen – na een tot op het laatst toe spannende race – de winst binnen te slepen. Ditmaal stond er voor de atleten een teamrelay met 300 meter zwemmen, 5 kilometer fietsen en 2 kilometer hardlopen op het programma. 

Bij de mannen waren de verschillen na na het eerste zwemonderdeel nog klein. Dat resulteerde in een kopgroep met meerdere kanshebbers voor het podium, waaronder de atleten van VZC Veenendaal, TV Dordrecht, Rogelli Trimates en TC Twente. Na de eerste wissel moest VZC echter veel tijd toegeven, waardoor het er enige tijd op leek dat de overige drie teams de podiumplekken zouden gaan verdelen. TC Twente pakte brutaal de leiding, gevolgd door Trimates en TV Dordrecht, maar het was Jorik van Egdom die zich als derde VZC-atleet terug wist te vechten in de wedstrijd. De slotatleet van de Veenendalers, Gjalt Panjer, moest echter nog vol in de achtervolging op Joost Somsen van TC Twente, om de winst uiteindelijk veilig te stellen. Met de snelste zwem-, fiets- en looptijd lukte het Panjer – die ook vorige week in Leiderdorp al de snelste was – in de slotfase Somsen voorbij te streven. Hierdoor ging de overwinning met slechts vier seconden verschil opnieuw naar de mannen van VZC Veenendaal. TC Twente werd knap tweede, brons was er voor Rogelli Trimates – zij wisten met Thomas Cremers in het laatste looponderdeel nog voorbij TV Dordrecht te gaan.

Almere en Kijani opnieuw één en twee

Bij de vrouwen leek het podium na het eerste zwemonderdeel al bekend, maar was het nog slechts de vraag welk team op het hoogste treetje plaats zou mogen nemen. Silke de Wolde (TV Almere) werd gevolgd door Maaike Vooren (Kijani) en Anna Witteveen (EdoSports). Dit drietal sloeg al direct een gat op team van Hellas Utrecht met Rina Zijgers. TV Almere en Kijani maakten er ook nu weer een spannende strijd van door gedurende de race een paar keer van positie te wisselen. In de derde run maakte Romy Spoelder het verschil voor de Almeerse vrouwen door bij haar voormalige clubgenoot Joyce Caro (nu Kijani) weg te lopen. Voor slotloopster Luna de Bruin was het daarna nog slechts een kwestie van consolideren, maar doordat de Bruin de snelste tijd van de dag neer wist te zetten ging Almere er met bijna een minuut voorsprong opnieuw met de winst vandoor. Eva Cornelisse kwam voor Kijani als tweede over de finish, Edo Sports volgde twee minuten daarna als derde – waarmee het Maastrichtse team dit seizoen voor de tweede keer op het podium stond.

De atleten uit de Eredivisie hebben nog één wedstrijd te gaan. 25 september wordt in Nijmegen het seizoen afgesloten met het Nederlands Kampioenschap over de sprinstafstand.

Foto’s: Tim Buitenhuis

Almere en Kijani opnieuw één en twee
Alle uitslagen
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer