Kortekaas en vijftien agegroupers in WK Ironman St. George

Vier Nederlanders aan start WK duathlon Viborg

Tessa Kortekaas gaat zaterdag de Nederlandse eer hoog houden op het Ironman Worldchampionship voor profatleten in St. George. Zij is de enige Nederlandse deelneemster in de pro-race. Vijftien landgenoten wisten zich in de agegroup-categorie te plaatsen voor het WK dat voor de eerste keer in veertig jaar niet op Hawaii plaatsvindt, maar in Utah.

Sinds 1978 vindt het WK Ironman (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km hardlopen) traditioneel op Hawaii plaats. Voor het eerst in de geschiedenis strijden de deelnemers nu ergens anders om de wereldtitels. In 2020 werd het WK vanwege de pandemie gecanceled en vorig jaar werd, vanwege de onzekere coronasituatie op Hawaii, besloten om de wedstrijd van oktober 2021 te verplaatsen naar St. George in mei 2022. Het is de bedoeling dat het WK in het najaar weer terugkeert in Kona.

Tessa Kortekaas (foto) is de enige Nederlandse deelnemer bij de pro’s in St. George. Zij werd in 2018 in Kona wereldkampioen in haar agegroup (30-34), werd prof in 2019 en door het winnen van de Ironman Maleisië in hetzelfde jaar plaatste ze zich voor het WK op Hawaii in 2020. Na het afgelasten van de edities in 2020 en 2021, maakt de op Lanzarote woonachtige Kortekaas in Utah zaterdag dan eindelijk haar debuut in de pro-race.

Verschillende topfavorieten voor de wereldtitel – zoals Jan Frodeno en Lucy Charles-Barclay – zijn er niet bij in St. George vanwege ziekte of blessures. Bij de mannen lijken vooraf de Noren Kristian Blummefelt en Gustav Iden de beste papieren te hebben. De Zwitserse Daniela Ryf die al vier keer op het hoogste treetje in Kona stond, wordt als favoriete bij de vrouwen gezien.

Naast Kortekaas komen er in St. George, gelegen in de Mojave Dessert, nog vijftien Nederlanders aan de start. Bas Blom, Marlene de Boer, Jim Doornbosch, Alexandra Dronkers, Marc Dunnewijk, Allard Holthaus, Bart Klein, Jarno Lekkerkerker, Kyra Meulenberg, Alain Smit, David van Rooij, Hans van Vliet, Addie Wetzels, Karin Williams en Christiaan Zandbergen doen mee aan het agegroupkampioenschap.

De pro-atleten starten zaterdag om 6.25 uur (14.15 uur Nederlandse tijd) kort daarachter gevolgd door de agegroupers.

Klik hier voor meer informatie over het WK in St. George

Klik hier voor de deelnemerslijst

 

WK duathlon middenafstand

In het Deense Viborg staan zaterdag de wereldtitels Powerman duathlon (middenafstand) op het spel. Namens Nederland komen Daan de Groot, Lars van der Knaap, Marieke Brouwers en Janien Lubben aan de start.

Lars van der Knaap won onlangs zilver op het EK duathlon over de midden afstand in het Duitse Alsdorf en Marijke Brouwers was daar goed voor brons. Daan de Groot die met startnummer 1 van start gaat in Viborg werd vierde in Alsdorf.

Bij de agegroupers komen Elly Visser, Jaimy Voogt, Gerrit ten Brinke, Raymund Prins, Werner Kranenburg, Geurt van Randeraat en Bas Meeuwissen aan het vertrek.

Klik hier voor de startlijst

 

Foto: James Mitchell Photography

 

Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer