TeamNL Triathlon start olympisch seizoen in Yokohama

WTCS en WTPS beiden van start in Japan

Zeven Nederlandse triatleten starten zaterdag het olympisch seizoen in het Japanse Yokohama. Maya Kingma, Rani Škrabanja en Donald Hillebregt staan op de deelnemerslijst voor de eerste race van de World Triathlon Championship Series, waarin in vijf wedstrijden wordt gestreden om de wereldtitels. Jetze Plat, Geert Schipper, Nico van der Burgt en Maurits Morsink komen in Japan in actie in de World Triathlon Para Series.

Nederlandse Triathlon Bond

Het seizoen 2021 staat voor de Nederlandse triatleten grotendeels in het teken van de Olympische Spelen in Japan. De mannenwedstrijd in Tokio staat op 26 juli op het programma, gevolgd door de vrouwen op 27 juli. De mixed teamrelay staat op 31 juli gepland.

Bij de vrouwen hebben Rachel Klamer en Maya Kingma inmiddels voldaan aan de kwalificatie-eisen en ook het mixed relayteam, met naast Klamer en Kingma ook Marco van der Stel en Jorik van Egdom, heeft zich zo goed als geplaatst voor Tokio. Enige nog resterende voorwaarde is nog dat alle atleten per 14 juni bij de eerste 140 op de olympische ranking moeten staan.

Voor de Olympische Spelen staan er nog drie World Triathlon Championship Series-races op het schema: Yokohama, Leeds (5 en 6 juni) en Hamburg (10-11 juli).

Niet alle voor Tokio geplaatste atleten zijn deze week naar Tokio gereisd. Rachel Klamer is op hoogtestage in Namibië en ook Marco van der Stel en Jorik van Egdom kozen voor een trainingsblok in plaats van een wedstrijd. “Voor atleten die deze wedstrijd niet echt nodig hebben, zou de reis naar Yokohama een hinderlijke onderbreking zijn in de voorbereiding richting Tokio”, aldus technisch directeur Adrie Berk.

Punten scoren
Maya Kingma, die zich met haar zesde plaats op het WK in Hamburg vorig jaar plaatste voor de Spelen, start wel in Yokohama. Zij gaat dit jaar voor een topnotering in het wereldkampioenschap (waarvoor naast in Yokohama, Leeds en Hamburg ook wordt gestreden in Edmonton en de finale in Montreal). Bovendien wil zij haar positie op de olympische ranking verbeteren wat haar straks mogelijk een betere startpositie in Tokio zal opleveren.

Rani Škrabanja, die samen met Quinty Schoens en Lotte Wilms in de race is voor een reserveplek voor de mixed relay, heeft nog wat punten nodig om in de top 140 te blijven. Donald Hillebregt, ook gegadigde voor een reserveplek voor de mixed teamrealy, kwam begin deze week via de wachtlijst binnen in Yokohama. Ook hij moet punten scoren om in de top 140 te komen.

 

World Triathlon Para Series
Jetze Plat, het boegbeeld van de paratriatlon in Nederland, gaat in augustus in Tokio voor drie keer goud. Vijf jaar geleden stond hij al op het hoogste treetje van het podium in de triathlon, dit keer heeft hij ook zijn zinnen gezet op de overwinning in de wegwedstrijd en de tijdrit in het handbiken. Plat heeft om zich te plaatsen voor de paralympische triathlon nog één goed resultaat nodig. Gezien zijn staat van dienst en huidige vorm, hij won afgelopen weekend zowel de wegwedstrijd als tijdrit in de paracycling World Cup in Oostende, moet dat geen probleem zijn.

Geert Schipper, die net als Plat uitkomt in de rolstoelcategorie, heeft zich al gekwalificeerd voor Tokio. Schipper wil in Yokohama aan de A-status norm van NOC*NSF voldoen, zodat hij weer langer door de nationale sportbond ondersteund wordt. Margret IJdema, die ook al zo goed als geplaatst is voor Tokio, komt niet in actie in Yokohama.

Nico van der Burgt (PTS3) en Maurits Morsink (PTS2) zijn podiumatleten in respectievelijk de PTS3 en PTS2 klassen, maar omdat die niet paralympisch zijn, moeten ze nu een top vier-notering halen in een hogere klasse die wel in Tokio op het programma staat. Daarnaast moeten ze in de paralympische ranking in de top negen komen te staan. “Het wordt heel lastig, maar er zijn nog twee kansen en daar gaan we vol voor”, aldus bondscoach Bas de Bruin.

De World Triathlon Para Series bestaan in 2021 slechts uit twee wedstrijden. De paratriatleten komen na Yokohama ook nog in actie in Leeds. De paratriathlonraces in Tokio vinden plaats op 28 en 29 augustus.

Starttijden
De paratriatleten starten om 6.50 lokale tijd (vrijdag 23.50 uur NL tijd). De vrouwen om 10.16 uur (3.15 uur op zaterdag) en de mannen om 13.06 (6.06 NL tijd). Alle races zijn te volgen via TriathlonLive.tv

Bekijk hier de startlijsten:

Elite races

Para races

 

Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer