TeamNL strandt op elfde plek in mixed teamrelay

Derde wereldtitel op rij voor Frankrijk

Nederland is zondag als elfde geëindigd op het WK mixed teamrelay in Hamburg. Het was niet het resultaat waar vooraf op gehoopt werd.

De elfde plaats was het minste resultaat voor de Nederlanders in de afgelopen vier jaar. In 2017 verraste TeamNL, eveneens in Hamburg, nog met een bronzen medaille achter Australië en de Verenigde Staten.  “We hadden zeker op meer gehoopt”, laat coach Louis Delahaije vanuit Hamburg weten. “Maya Kingma en Rachel Klamer hebben gisteren laten zien dat ze in vorm zijn en een aantal toplanden, zoals Australië en Nieuw-Zeeland, was er vandaag niet bij. Je kunt dan ook wel stellen dat we teleurgesteld zijn.”

Maya Kingma, een dag eerder nog zesde in het individuele kampioenschap in Hamburg, beet namens Nederland de spits af. Zij startte goed, klom achter de Oostenrijkse Therese Feuersinger als tweede uit het water, maar zakte na het fietsen en het lopen naar de negende plek. “Maya maakte wat kleine foutjes tijdens de wissels”, vervolgt Delahaije. “Marco begon vervolgens aan het staartje van de eerste groep aan het zwemmen waardoor hij meteen met zijn krachten moest smijten en miste op de fiets nét de aansluiting. En dan loop je achter de feiten aan”, vervolgt Delahaije.

Rachel Klamer ging met goede moed in de achtervolging en het lukte haar om weer twee plaatsen goed te maken. Zij wisselde samen met de Duitse Lindemann, op plek zeven en acht, Jorik van Egdom af. “Dan is er nog zicht op de vijfde plaats, maar Jorik kwam tijdens het zwemmen op een gaatje en kon tijdens het lopen geen vuist meer maken.”

De wereldtitel in Hamburg, waar de wedstrijd zonder publiek plaatsvond, ging voor het derde opeenvolgende jaar naar Frankrijk. De Verenigde Staten legde beslag op het zilver en Groot-Brittannië was goed voor het brons.

Het resultaat van het wereldkampioenschap in Hamburg telt niet mee voor de kwalificatieranking voor de Olympische Spelen in Tokio. Nederland hoopt zich volgend seizoen te plaatsen voor Tokio waar de mixed teamrelay voor het eerst op het programma staat. Delahaije: “Er is nog wel wat werk aan de winkel. Bij de vrouwen hebben we twee wereldtoppers in huis en wat betreft de mannen moeten we ons nu volledig richten op de mixed teamrelay. Marco van der Stel deed zaterdag ook mee aan het individuele kampioenschap, maar als er vandaag een olympisch ticket op het spel had gestaan, was hij alleen in de mixed relay gestart.”

 

Marco van der Stel in actie tijdens het WK mixed teamrelay in 2019. © ITU Media / Janos Schmidt
Marco van der Stel in actie tijdens het WK mixed teamrelay in 2019. © ITU Media / Janos Schmidt
Lees volgend artikel

Nederlandse titels aquathlon op het spel in Maarssen

Lees meer