TeamNL met vijf atleten  in Olympic Games Test Event Parijs

Parkoers voert deelnemers door hartje Parijs

Iets minder dan een jaar voor de Olympische Spelen in Parijs krijgen de triatleten donderdag en vrijdag de kans het parkoers te verkennen tijdens het Olympic Games Test Event in de Franse hoofdstad. Namens TeamNL komen Rachel Klamer, Maya Kingma, Barbara de Koning en Richard Murray aan de start. De opstelling van de Mixed Team Relay op zondag wordt later bekend.

In de jacht op een startplek voor de Spelen in 2024 is Maya Kingma de enige Nederlandse atleet tot nu toe die aan de nationale prestatie-eis van NOC*NSF – een plek bij de eerste acht in een World Triathlon Championship Series-race over de standaard afstand – heeft voldaan.

In het testevent in Parijs is er ook een mogelijkheid om aan deze eis te voldoen. De vorm van Rachel Klamer en Richard Murray is in ieder geval groeiende. Murray eindigde eind juli in de WTCS-race over de sprintafstand in Sunderland als vijfde en veroverde anderhalve week geleden op het EK supersprint in Turkije de bronzen medaille. Klamer eindigde op haar beurt als zesde in Sunderland. Hopelijk kan het tweetal in Parijs deze vorm doortrekken op de standaard afstand (1500m zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen).

Maya Kingma komt in Parijs voor het eerst sinds het EK in Madrid, waar ze uitviel vanwege een astma-aanval, weer in actie. Ze heeft zin om weer te racen. “De verwachtingen zijn niet zo hoog”, laat zij weten. “Ik voel me fit en tijdens de trainingen heb ik geen last meer gehad van mijn astma, maar het zijn fragiele maanden geweest. Ik start vooral om het parkoers te verkennen en de sfeer te proeven.”

Het olympische zwemonderdeel start op een ponton in de Seine bij de Pont Alexander III. Het zwemparkoers bestaat uit twee ronden, de eerste 910 meter lang, de tweede 590 meter en voert de deelnemers vier maal onder de Pont des Invalides door. De wisselzone is op de Alexandre III-brug, waarna er zeven rondes op het snelle en technische fietsparkoers – dat de deelnemers over de Champs-Elysees, Boulevard Saint-German en langs het Musee d’Orsay voert –  gereden worden. Na het afsluitende looponderdeel, over vier ronden, ligt de finish op de Pont Alexandre III.

Mixed Relay Series

De mixed teamrelay op zondag maakt onderdeel uit van de World Triathlon Mixed Relay Series. Nederland staat momenteel zestiende op de olympische kwalificatieranking en moet uiteindelijk in maart 2024 bij de eerste negen landen op de ranking staan voor rechtstreekse kwalificatie voor de Spelen. Na de individuele wedstrijden op donderdag en vrijdag wordt bekend wie namens TeamNL zondag gaan starten. De zes geselecteerde atleten over wie TeamNL zondag in Parijs kan beschikken zijn: Rachel Klamer, Barbara de Koning, Rani Škrabanja, Richard Murray, Mitch Kolkman en Jorik van Egdom.

Kingma komt in Parijs niet in actie in de mixed teamrelay.  “Ik heb helaas al erg veel races moeten missen, dus ik wil me nu eerst even op mezelf focussen. Het is bijna onmogelijk om ons nog via de ranking te kwalificeren, maar we hebben nog wel een kans om een ticket te bemachtigen tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in het voorjaar van 2024. Daar ben ik sowieso beschikbaar.”

Zowel de vrouwen (donderdag 17 augustus), mannen (vrijdag 18 augustus) als de mixed teamrelay (zondag 20 augustus) starten om 8.00 ’s ochtends voor hun races.

Nederlandse Triathlon Bond
STARTLIJSTEN
Rachel Klamer werd in Tokio vierde  in de olympische triathlon.
Rachel Klamer werd in Tokio vierde in de olympische triathlon.
Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer