Samen voor sportiviteit

Thorwald Veneberg over fair play

Topsporters hebben vaak één doel: winnen. Overwinningen zorgen voor titels, prijzengeld, sponsors en deelname aan internationale wedstrijden. De belangen zijn groot en de druk is hoog. Toch is het belangrijk om je sportief te gedragen voor, tijdens en na een wedstrijd. Het mag er best fanatiek aan toe gaan, maar respect hebben voor je tegenstanders is een belangrijke basis in iedere sport en op ieder niveau. Als (top)sporter speel je niet vals, gebruik je geen verbaal of fysiek geweld en gebruik je geen doping.

Nederlandse Triathlon Bond

Toch merk ik dat er tijdens triathlonwedstrijden in Nederland regelmatig schermutselingen plaatsvinden die niet stroken met onze opvattingen over veilig sportklimaat en fair play. Zo krijgen we steeds vaker signalen dat er in wedstrijden met een massastart confrontaties zijn tijdens het zwemonderdeel. Het kan gebeuren dat je in het heetst van de strijd per ongeluk een tegenstander raakt, maar opzettelijk iemand slaan, naar achteren trekken of over elkaar heen zwemmen, overschrijdt alle grenzen.

Wat kunnen we doen om de triathlonsport zo sportief mogelijk te houden? Uiteraard zullen we ons officialkorps vragen de komende tijd extra zorgvuldig te letten op onsportief gedrag tijdens de verschillende onderdelen van de triathlonsport. Ook gaan we voorafgaand aan teamcompetitiewedstrijden teamcaptains vragen het belang van fair play onder de aandacht te brengen bij hun atleten.

Maar nog belangrijker is dat alle deelnemers aan multisportevenementen voor zichzelf nagaan hoe ze kunnen bijdragen aan een veilig sportklimaat. Behandel ik andere deelnemers zoals ik zelf behandeld wil worden, geef ik het goede voorbeeld richting jeugdsporters, houd ik genoeg afstand tijdens niet-stayer-wedstrijden en respecteer ik beslissingen van officials? Kortom, hoe kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat we op het scherpst van de snede om een overwinning kunnen strijden, zonder elkaar te hinderen, te intimideren of vals te spelen?

Want onsportief en niet integer gedrag hoort niet thuis in de sport en zeker niet binnen triathlon.

Thorwald Veneberg

Vragen, suggesties en / of opmerkingen mogen gemaild worden naar info@triathlonbond.nl.

Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer