Rood-wit-blauw voor Klamer en Van Egdom

Olympiërs maken favorietenrol waar

Rachel Klamer en Jorik van Egdom hebben hun favorietenrol tijdens het NK sprint in Leiderdorp waargemaakt. Achter Klamer waren twee junioren, Robin Dreyling en Sonja de Koning, goed voor het zilver en brons. Uittredend kampioen Donald Hillebregt finishte bij de mannen als tweede, Menno Koolhaas werd derde.

Rachel Klamer, die drie weken geleden nog als vierde eindigde in de olympische triathlon, besloot na Tokio even wat dichter bij huis te blijven. Ze liet de World Triathlon Series-races in Montreal en Edmonton aan zich voorbij gaan en kwam zo voor het eerst sinds haar juniorentijd aan de start van een Nederlands kampioenschap.

De triatlete uit het Overijsselse Beuningen, kwam in Leiderdorp als eerste uit het water, maar kreeg op de fiets gezelschap van Robin Dreyling, Silke de Wolde, Maaike Vooren, Anna Witteveen en Sonja de Koning. Dit groepje bleef bij elkaar tijdens het 20-kilometer lange fietsonderdeel en begon gezamenlijk aan de afsluitende vijf kilometer lopen.

Klamer wisselde als snelste van het fietsen naar het lopen, nam meteen een kleine voorsprong en bouwde die in de drie looprondes uit naar iets meer dan een halve minuut. Achter Klamer streden de junioren Robin Dreyling en Sonja de Koning voor de overige twee podiumplaatsen. Eerstejaars junior De Koning leek op weg naar het zilver, maar het was uiteindelijk Dreyling die de tweede plaats naar zich toe trok. In hun eigen categorie waren ze daarmee goed voor het goud en zilver. Aniek Mars nam bij de junioren de bronzen plak mee naar huis.

In de onder 23 categorie telden Dreyling en De Koning dit keer niet mee (in tegenstelling tot Rotterdam waar de junioren geen eigen kampioenschap hadden en dus mee konden doen aan de titelstrijd onder 23 jaar). De titel ging hier naar Anna Witteveen die overall als vierde eindigde. Silke de Wolde en Marit van den Berg finishten als tweede en derde. Bij de jeugd won Puck Oudeman, gevolgd door Daphne Schenk en Britt van den Hoven.

Nederlandse Triathlon Bond

Van der Stel niet van start

Bij de mannen werd een strijd verwacht tussen de olympiërs Jorik van Egdom en Marco van der Stel, maar die laatste voelde zich niet fit en meldde zich af voor het NK. Van Egdom, die in Tokio samen met Klamer, Maya Kingma en Van der Stel als vierde eindigde in de mixed team-relay, bleef over als topfavoriet. Hij keek echter na 750 meter zwemmen, aangevoerd door Mitch Kolkman en Menno Koolhaas, tegen een achterstand aan.

Op de fiets ontstond er een kopgroep van negen, met Van Egdom in een groepje daarachter in de achtervolging. Na dertien kilometer kwamen de twee groepjes bij elkaar en ontstond er een kopgroep van dertien. Syriër Mohamad Maso bleek nog niet hersteld van alle inspanningen rond Tokio, waar hij in het vluchtelingenteam in actie kwam, en moest de groep in het laatste gedeelte laten gaan. Twaalf atleten begonnen uiteindelijk na 20 kilometer fietsen aan het lopen. Van Egdom pakte direct een kleine voorsprong en bouwde die gedurende de 5 kilometer lopen verder uit.

Achter Van Egdom legde Donald Hillebregt beslag op de tweede plek. Menno Koolhaas was goed voor het brons. Joey van ‘t Verlaat eindigde als vierde en eiste daarmee het goud onder 23 jaar voor zich op. Mitch Kolkman eindigde in dezelfde tijd als vijfde en was daarmee de eerste junior. Lars van der Knaap en Dorian Horsten finishten als tweede en derde bij de beloften. Niels van Lanen en Gjalt Panjer wonnen het zilver en het brons bij de junioren. Het podium in de jeugdcategorie bestond uit Senna Plasschaert, Ties Geraedts en Julian Ariesen.

Van der Stel niet van start

TVA en TriMates op kop in eredivisie

De wedstrijd in Leiderdorp was tevens de derde race meetellend voor de eredivisie. Bij de mannen ging de dagoverwinning naar Rogelli / TriMates Utrecht. EDOsports – Maastricht was goed voor de tweede plaats en ZSC Oceanus – Aalsmeer eindigde als derde. Rogelli / TriMates gaat met nog een wedstrijd te gaan onbedreigd aan de leiding in het tussenklassement, op ruime afstand gevolgd door VZC Veenendaal en ZSC Oceanus.

Bij de vrouwen deed het jonge team van TVA Almere goede zaken. Zij waren het sterkst in Leiderdorp, voor Kijani – Beesd en Hellas – Utrecht, en hebben met alleen de wedstrijd in Roermond nog te gaan een punt voorsprong op Hellas. Kijani volgt op afstand als derde.

TVA en TriMates op kop in eredivisie
Uitslagen NK Uitslagen Eredivisie
Lees volgend artikel

Nederlandse titels aquathlon op het spel in Maarssen

Lees meer