Richard Murray keert terug in WTCS met zevende plaats in Leeds

Tiende plek voor TeamNL Triathlon in Mixed Team Relay

Richard Murray heeft zijn debuut voor de Nederlandse ploeg in het WTCS-circuit gisteren bekroond met de zevende plaats in Leeds. In de door de Nieuw-Zeelander Hayden Wilde gewonnen race werden kanshebbers Alex Yee en Jonathan Brownlee door een valpartij uitgeschakeld en fietste Vincent Luis in leidende positie bijna een ronde teveel, wat hem uiteindelijk deed terugvallen naar de tiende plaats. De vrouwenrace was een prooi voor de Française Cassandre Beaugrand, die ondanks een tijdstraf van tien seconden uit handen wist te blijven van de Britse vrouwen Georgia Taylor-Brown en Sophie Coldwell. Rachel Klamer was de beste Nederlandse op de veertiende plaats. Maya Kingma, die de wedstrijd vorig jaar nog op haar naam wist te schrijven eindigde als achttiende. Barbara de Koning werd 45e.

Richard Murray, de echtgenoot van Klamer die het proces heeft ingezet om zich te laten naturaliseren tot Nederlander, vertegenwoordigde TeamNL Triathlon voor de eerste keer op het allerhoogste niveau. Vanwege gezondheidsproblemen dateerde zijn laatste WTCS-wedstrijd al van meer dan twee jaar geleden en gaf hij vooraf aan lastig in te kunnen schatten waar hij toe in staat zou zijn. De wedstrijd werd tijdens het zwemmen hard gemaakt door de Hongaar Mark Devay, Léo Bergere (FRA) en Vincent Luis (FRA). Murray kon echter in een grote groep op slechts twintig seconden de achtervolging inzetten. Devay viel terug, maar de beide Franse atleten behielden hun voorsprong. Een bijzondere vergissing wierp ook Vincent Luis vervolgens ver terug. In plaats van te wisselen reed hij de hekken in van de inmiddels afgesloten wisselzone. Het leverde hem naast tijdverlies ook nog een straf van tien seconden op. De Nieuw-Zeelander Hayden Wilde zette met 14.11 minuten de snelste looptijd neer op de afsluitende 5 kilometer en pakte daarmee zijn eerste WTCS overwinning. Léo Bergere eindigde als tweede en de Duitser Lasse Lührs wist in een sprint met de Portugees Vasco Vilaca het brons te veroveren. Met de zesde looptijd (14.50 minuten) verzekerde Richard Murray zich vervolgens van de zevende plaats.

“Het was voor mij een eer om voor Nederland uit te komen”, vertelde Murray na afloop. “Ik had niet al te hooggespannen verwachtingen vooraf, maar toen ik zag dat ik na het zwemmen in een goede positie zat en gelukkig op de fiets niet betrokken raakte bij de valpartij, waar ik net achter zat, begon ik er in te geloven. Ik heb alles gegeven tijdens het lopen en was heel erg blij met mijn zevende plek. Ik heb me laten vertellen dat dit het beste resultaat ooit is voor Nederland in de World Triathlon Championship Series, dat betekent veel voor mij.”

De vrouwenrace werd een prooi voor Cassandre Beaugrand. Na de 750 meter zwemmen werd ze in de kopgroep op het fietsonderdeel vergezeld door Flora Duffy (BER), Taylor Spivey (USA) en Sophie Coldwell. Maya Kingma en Rachel Klamer kwamen op respectievelijk elf en achttien seconden achterstand na het zwemmen in de achtervolgende groep terecht, die uiteindelijk ook Duffy en Beaugrand nog wist bij te halen. Taylor Spivey en Sophie Coldwell bleven uit handen van het jagende peloton en begonnen met ruim een halve minuut voorsprong op de groep met o.a. Kingma en Klamer aan het looponderdeel. Met een tijd van 16.10 minuten op de 5 kilometer, inclusief 10 seconden penalty, gaf Cassandre Beaugrand vervolgens alle vrouwen het nakijken. Georgia Taylor-Brown liep nog naar de tweede plaats op tien seconden van Beaugrand, gevolgd door haar landgenote Sophie Coldwell. Rachel Klamer volgde op 1.09 min. van de winnares op de veertiende plaats, Maya Kingma werd op 1.32 min. achttiende en Barbara de Koning finishte op 4.02 min.

 

Nederland in middenmoot Mixed Team Relay

Nederland eindigde een dag later als tiende in de Mixed Team Relay (MTR). TeamNL Triathlon kwam met Richard Murray en Mitch Kolkman met twee nieuwe teamleden aan de start. Rachel Klamer en Maya Kingma maakten het team compleet in Leeds.

Naast een nieuwe teamsamenstelling, was ook de startvolgorde anders deze keer. In tegenstelling tot vorig seizoen, waarin de vrouwen het spits afbeten, gaan in de olympische cyclus richting Parijs nu de mannen van start. Richard Murray dook namens Nederland het eerste het water in. Na zijn veertiende plaats tijdens het zwemmen, begon hij aan een inhaalrace en tikte hij uiteindelijk als vierde zijn vrouw Rachel Klamer weg (foto).

Klamer op haar beurt behield die positie, waarna Mitch Kolkman zijn debuut in de gemengde teamestafette maakte. Na het zwemmen lag hij nog als derde, maar zakte gaandeweg terug naar de negende plek. Maya Kingma tenslotte, die na ziekte in de voorbereiding niet helemaal op haar oude niveau zat, moest vlak voor de finish nog een penalty van tien seconden uitzitten (vanwege materiaal dat eerder in de wedstrijd tijdens een wissel niet in de daarvoor bestemde bak was beland).

De tiende plek was uiteindelijk het resultaat. Murray: “Voor vandaag was een tiende plek het hoogst haalbare. Er zijn nog genoeg verbeterpunten en we kunnen als team nog dichter naar elkaar groeien. Dit gaat ons zeker helpen om in de toekomst betere resultaten neer te zetten.”

De gemengde teamestafette vormt ook in de nieuwe olympische cyclus richting Parijs weer een belangrijk speerpunt. In Leeds waren de eerste punten te verdienen voor de olympische qualificatieranking. Over twee weken staat er in Montreal het WK MTR op het programma.

Alle uitslagen
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer