Regiogroep in het noorden opgestart

Lizette van de Vegt coördineert de ambitieuze groep jonge triatleten

De triatleten in het noorden van ons land zijn het jaar goed begonnen. Naast de verschillende regiotrainingen die al werden aangeboden in onder andere Flevoland, Brabant en Limburg kunnen jonge triatleten nu ook aansluiten in de omgeving van Drachten. De groep bestaat momenteel uit ruim tien atleten uit provincies als Friesland, Groningen en Drenthe. Lizette van de Vegt is trainster bij AV Impala en coördineert de regiotrainingen die om de week plaatsvinden. Stephan Gunnink ondersteunt haar hierbij om ervoor te zorgen dat alle enthousiaste triatleten tussen de twaalf en achttien jaar voldoende aandacht krijgen.

Nederlandse Triathlon Bond

Ontwikkeling en plezier staan voorop

Lizette is al vier jaar ontwikkelingstrainer bij de jeugd en bedacht vorig jaar om de regiotrainingen in het leven te roepen. Ze heeft aantal atleten gevraagd om kennis te komen maken waarna meerdere trainingen volgden. Lizette: “De groep was toen al heel divers met niet alleen triatleten maar ook zij-instromers vanuit het zwemmen en de atletiek. Inmiddels bestaat de groep uit twaalf atleten waarmee we elke twee weken proberen te trainen. Vanwege de leeftijds- en niveauverschillen worden hier en daar aanpassingen gemaakt, maar er ontstaan altijd kleine groepjes waarin op eenzelfde niveau getraind kan worden. Zo kunnen de jongsten ook met de oudere atleten trainen maar wordt iedereen op zijn manier toch een beetje beter.”

Ontwikkeling en plezier staan voorop

Triathlon als individuele sport, maar voelt als een team

“Het mooie aan zo’n regiogroep is dat ze niet alleen samen trainen, maar straks ook samen naar wedstrijden kunnen gaan. Zo hoef je niet alles alleen of met een coach uit te zoeken op een wedstrijddag, maar kun je met leeftijdsgenoten op pad om uit te vinden hoe alles zit”, vertelt Lizette. Zelf is ze van plan om ook dit jaar weer naar alle jeugdwedstrijden af te reizen zoals ze al jaren doet, waarbij het NK in Roermond haar nog altijd bij zal blijven. Lizette: “Ik kan me nog goed herinneren dat we met een groot aantal atleten op dezelfde camping stonden de dag voor het NK jeugd en junioren in Roermond. Zo voelt het toch alsof je met een team op pad bent.”

Naast het NK zal ook dit jaar het doel voor de meeste atleten zijn om mee te doen aan de wedstrijden van het Jeugd en Juniorencircuit, beginnend met de duathlon in Sittard op 8 april. Daarnaast wil een aantal atleten uit de regiogroep meedoen bij de Europacup in Holten en zal een enkeling het EK en WK op de cross triathlon en duathlon in de agenda omcirkelen. Op naar een mooi triathlonseizoen!

Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer