Rachel Klamer vijfde in Grand Final Pontevedra

Barbara de Koning negende op WK voor beloften

Het WK in het zonnige Pontevedra werd vandaag afgesloten door de beloften en elite vrouwen. Rachel Klamer liep naar een mooie vijfde plaats en voldoet daarmee aan de olympische prestatie-eis van NOC*NSF. Maya Kingma finishte als 29e. Bij de beloften wist Barbara de Koning een top-tien te noteren met een negende plaats. Marit van den Berg werd 30e. Richard Murray finishte gisteravond als 45e in de finalewedstrijd van het WTCS seizoen en werd hiermee 35e op het WK. 

Rachel Klamer en Maya Kingma gingen op zondagmiddag van start tijdens de Grand Final in Spanje. Kingma was de eerste van het Nederlandse duo die voet aan wal zette na 1500 meter zwemmen. In de top-vijf kwam zij uit het water, Klamer volgde op 25 seconden als 34e. Op de fiets probeerde Kingma een kleine kopgroep te behouden door veel kopwerk te doen, maar uiteindelijk ontstond er een eerste groep met vijftien atleten. Klamer bevond zich in de achtervolgende groep op een halve minuut achterstand.

Klamer naar top-vijf, winst voor Beth Potter

Na de 40 kilometer fietsen kwamen Kingma en Klamer slechts 15 seconden van elkaar de wissel in. Kingma moest in de eerste loopronde al een aantal atletes voorbij laten gaan, terwijl Klamer langzaamaan plekken opschoof.

De Britse Beth Potter was – voor landgenote Kate Waugh – uiteindelijk de sterkste van het veld en liep naar de winst, waarmee ze ook het wereldkampioenschap op haar naam schreef. Klamer finishte op een knappe vijfde plek, waarmee ze aan de olympische prestatie-eis van NOC*NSF voldoet. Kingma werd 29e. Beide prestaties waren goed voor een vijftiende (Klamer) en 40e (Kingma) plaats in het WK.

Nederlandse Triathlon Bond

De Koning naar negende plek op WK beloften

De zondagmiddag werd afgetrapt door Barbara de Koning en Marit van den Berg tijdens het WK voor beloften. De Koning kwam net buiten de top-tien uit het water – waar nog wél een wetsuit gedragen mocht worden – op een halve minuut van de kopgroep van vijf. Van den Berg volgde als 48e op een kleine twee minuten van de kop. Al in de eerste fietsronde ging de Britse Jessica Fullagar ervandoor, waarachter de twee achtervolgende groepen met ook De Koning samen kwamen. Van den Berg had slechts een aantal atleten om mee samen te werken, maar kwam steeds dichterbij een aantal groepjes voor haar.

Halverwege het fietsonderdeel werd Fullagar ingerekend door de grote achtervolgende groep. De groep van Van den Berg was inmiddels gegroeid tot twintig atleten en hadden een achterstand van drie minuten op de kopgroep. Tijdens de afsluiteinde tien kilometer gingen vooraan in de wedstrijd een aantal dames hard van start. De Koning bevond zich rond de dertiende plek, van den Berg deed mee voor een plek in de top-30, zo’n vijf minuten van de kop vandaag.

Uiteindelijk was het de Duitse Selina Klamt die Maria Tomé (POR) te snel af was op het blauwe tapijt en het WK op haar naam schreef. De Koning wist met een goede slotronde de top-tien in te lopen en werd negende. Van den Berg finishte als 30e.

De Koning naar negende plek op WK beloften

Murray wordt 35e in WK klassement

Richard Murray sloot op zaterdagavond ook zijn WTCS seizoen af tijdens de Grand Final. Tijdens de 1500 meter zwemmen verloor Murray in met name de tweede zwemronde tijd, en kwam hierdoor in de laatste fietsgroep terecht op een minuut van de kopgroep.

Hayden Wilde en Alex Yee, kanshebbers voor de winst in het WK klassement, wisten de kopgroep ook niet te bereiken waardoor duidelijk werd dat andere atleten voor die titel mee zouden doen. Uiteindelijk werd het kampioenschap over de standaard afstand beslist in een eindsprint, waar de Franse Dorian Coninx naar het goud liep. Daarmee won hij ook het wereldkampioenschap. Tim Hellwig (GER) werd in Pontevedra tweede gevolgd door Pierre le Corre (FRA) die brons won.

Murray finishte met een tiende looptijd uiteindelijk als 45e, wat hem een 35e plaats opleverde in het klassement van het Wereldkampioenschap.

Murray wordt 35e in WK klassement

Marijke Zeekant wint zilver in AG 65-69 jaar

Dit weekend kwamen ook drie Nederlandse agegroupers in actie in Spanje. Marijke Zeekant won in de agegroup 65-69 jaar een zilveren medaille op het WK over de standaard afstand.

Marijke Zeekant wint zilver in AG 65-69 jaar
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer