Plat en Van Vlerken triatleten van het jaar op twaalfde NTB-congres

Papendal voor het eerst plaats van handelen

Jetze Plat, Yvonne van Vlerken, Rob Barel en Rani Škrabanja zijn uitgeroepen tot sporters van het jaar 2017. Voor het eerst in de geschiedenis van de verkiezing won één atleet in twee categorieën: Jetze Plat kreeg de award voor triatleet én paratriatleet van het jaar. De uitreiking vond plaats tijdens het twaalfde jaarcongres van de NTB, dat ditmaal voor het eerst plaatsvond op Papendal in Arnhem, waar de NTB sinds september gevestigd is. Hoofdthema van het congres was de onstuimige groei die de sport en de bond momenteel doormaken.

Unicum

Jetze Plat zorgde voor een unicum door twee awards in de wacht te slepen. De rolstoelatleet uit Vrouwenakker heeft dan ook een bijzonder seizoen achter de rug. Plat prolongeerde in Rotterdam de wereldtitel, werd in Kitzbühel opnieuw Europees kampioen en rolde in oktober als snelste paratriatleet over de finish in de Ironman op Hawaii. Deze resultaten bezorgden hem niet alleen de titel voor paratriatleet van het jaar, maar ook de Rob Barel Award die jaarlijks wordt uitgereikt aan de sportman van het jaar.

Vijfde keer

De Thea Sybesma Award voor de beste triatlete ging voor de vijfde keer in haar carrière naar Yvonne van Vlerken. De in Oostenrijk woonachtige triatlete reeg dit jaar de podiumplaatsen aaneen. Zo werd ze in september in Almere Europees en Nederlands kampioene op de lange afstand, in andermaal een toptijd onder de negen uur, won ze onder meer de Challenge in Wanaka (Nieuw-Zeeland) en de Ironman van Barcelona en finishte ze als vierde in Challenge in Roth. Van Vlerken is momenteel voor wedstrijden in Thailand en kon daardoor niet zelf de award in ontvangst nemen, maar reageerde verheugd en trots in een videoboodschap die op het congres getoond werd.

Rob Barel mocht in Arnhem niet alleen een award uitreiken, hij viel dit jaar ook zelf in de prijzen. De 59-jarige triatleet uit Overberg was in zijn leeftijdscategorie goed voor een gouden medaille op het WK triathlon in Rotterdam – waar hij ook nog eens toernooidirecteur was – plaatste zich met winst in de Ironman Nice voor het wereldkampioenschap Ironman op Hawaii en was ook daar de snelste in zijn agegroup in een mondiaal leeftijdsrecord. Rani Škrabanja ten slotte ontving uit handen van Henk Klerkx de Gijs Klerkx award voor talent van het jaar 2017, onder meer voor haar prestaties op het EK, het WK en haar nationale juniorentitel.

 

De uitreiking van de awards vond ook dit keer plaats tijdens het jaarlijkse NTB-congres. Het congres werd afgesloten met een presentatie van de Teamcompetities 2018. Het aantal teams dat meedoet aan de Teamcompetities is ook dit jaar licht gegroeid: 262 teams komen in 2018 in actie, elf meer dan het afgelopen seizoen. Ook de Run-Bike-Run Series en het Forte Jeugd- en Juniorencircuit 2018 werden voorgesteld.

Daarnaast hebben 20 cursisten hun TTN-diploma ontvangen, als afronding van de gevolgde trainerscursus op niveau 1, 3 of 4. Veel aandacht was er gedurende de dag voor de stormachtige groei die de triathlonsport de laatste acht jaar doormaakt. Er werden veel kansen gesignaleerd, maar er was ook aandacht voor kwetsbare thema’s, zoals de tot nu toe achterblijvende jeugdwerking en het dreigend tekort aan officials, om het toenemend aantal wedstrijden veilig en sportief te kunnen laten verlopen.

Nederlandse Triathlon Bond
Bekijk video Bekijk video
Onthulling van de Teamcompetities 2018
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer