Plat en Morsink op hoogste treetje Parijs

Triathlon omgezet naar duathlon vanwege slechte waterkwaliteit in de Seine

Jetze Plat en Maurits Morsink hebben zaterdagochtend in Parijs de World Triathlon Para Cup in Parijs op hun naam geschreven. Podiumplaatsen waren er ook voor Geert Schipper, Nico van der Burgt en Sanne Koopman. De race werd door de slechte waterkwaliteit in de Seine omgezet tot een duathlon.

Een duathlon in plaats van een triathlon; het was een domper voor de paratriatleten die nu niet het zwemparkoers in de Seine konden verkennen, terwijl de deelnemers aan het Olympic Games Test Event een dag eerder nog wel groen licht hadden gekregen. Het omzetten naar een duathlon zorgde er ook voor dat in deze race slechts 75 procent van de punten verdiend konden worden voor de paralympische kwalificatieranking.

De atleten van TeamNL lieten zich echter niet van de wijs brengen. En of er nu wel of niet gezwommen wordt, Jetze Plat blijft de sterkste in de rolstoelklasse. Iets meer dan een week na het WK paracycling in Glasgow, waar Plat wereldkampioen op de tijdrit werd, maar in de wegrit buiten de prijzen viel, was de regerend olympisch kampioen weer ouderwets oppermachtig.

Geert Schipper nam nog wel de leiding tijdens het wheelen, maar Plat ging hem tijdens het handbikeonderdeel voorbij. Plat had uiteindelijk 54 seconden voorsprong op Schipper die op zijn beurt zijn Oostenrijkse concurrent Florian Brungraber, met wie hij regelmatig een robbertje knokt om plek twee, achter zich liet. De concurrentie weet maar weer met wie ze volgend jaar in Parijs rekening moeten gaan houden.

Ook bij Plat was er aanvankelijk teleurstelling over het niet doorgaan van het zwemmen. “Zeker ook omdat er gisteren nog wel gezwommen kon worden en ik ben ook heel benieuwd wat er morgen met de teamrelay gaat gebeuren”, vertelde hij na afloop. “Ik had hier heel graag in een wedstrijdsetting gezwommen en het is ook natuurlijk ook heel jammer dat we zo punten voor de wereld- en kwalificatieranking missen. We hoorden het vanochtend vroeg en we moesten snel schakelen. Toch was het een goede test. Het ging tijdens onze race regenen, dus we hebben het parkoers in verschillende omstandigheden kunnen verkennen.”

Voor Maurits Morsink (PTS2) speelde de duathlon in zijn voordeel, maar ook hij had liever een jaar voor de Paralympische Spelen de mogelijkheid gehad om het zwemparkoers te verkennen én om te laten zien dat hij ook in een triathlon kandidaat is voor een medaille. Morsink zette in hartje Parijs zijn concurrenten op bijna drie minuten achterstand.

Het ontbreken van het zwemonderdeel was voor Nico van der Burgt (PTS3), dit seizoen winnaar van de World Triathlon Para Series-race in Montreal, duidelijk een nadeel. Hij moest niet alleen zijn grote concurrent Daniel Molina uit Spanje voor zich laten, maar ook thuisfavoriet Cedric Denuziere.

Sanne Koopman eindigde in Parijs op de tweede plek in de PTS3-klasse. Elise Marc uit Frankrijk is nog wel oppermachtig, maar de voorsprong op de Nederlandse wordt kleiner.

Ondanks dat het zwemmen niet doorging, kijkt bondscoach Bas de Bruin terug op een geslaagd evenement. “De prachtige venue in Parijs belooft veel moois voor 2024”, vertelde hij na afloop. “Het fietsparcours is pittig, met veel bochten en aanzetten. Dat kan voor atleten die op de racefiets en tandem rijden heel lastig zijn als het regent volgend jaar. Het regende hier tijdens de PTWC-race en de handbikers voelden de handbike wegglijden in de bochten. De stukken met echte Franse kinderkopjes rammelen iedereen aardig door elkaar. Het loop- en wheelerparkoers is ook niet het meest eenvoudige met een aantal terugdraaiende bochten. Het zal zeker mooie wedstrijden gaan opleveren volgend jaar.”

Zo ziet Geert Schipper dat ook. “Het is echt een schitterend mooie iconische plek voor een triathlon. Het was geweldig om op de Champs-Élysées te fietsen, met de Arc de Triomphe op de achtergrond en de Eiffeltoren in de verte. Ik ben heel blij dat ik hier heb mogen racen vandaag en kijk uit naar volgend jaar.”

 

Foto’s: Mathilde Dusol

Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer