Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

'We zijn er van overtuigd dat deze test een veilig zwemonderdeel kan garanderen'

Als pilot wordt er dit jaar voor de Triathlon Nieuwkoop een nieuwe waterkwaliteitstest ingezet waarmee de toxiciteit van blauwalg in de Nieuwkoopse Plassen gemeten kan worden. Deze nieuwe test heeft uitgewezen dat de toxische blauwalgwaarden momenteel binnen de gestelde normen blijven, waardoor de triathlon op 2 juni (mits de waarden van een tweede test op 27 mei de normen niet overschrijden) onder de auspiciën van de NTB kan plaatsvinden.

De afgelopen twee jaar ging het NK over de middenafstand triathlon in Nieuwkoop op het laatste moment niet door vanwege de aanwezigheid van blauwalg in het zwemwater. Mede doordat de Nieuwkoopse Plassen uit veenwater bestaat, is het aantal cellen blauwalg het hele jaar door boven de door de World Triathlon en NTB gestelde norm van 100.000 cellen per milliliter. Met de nieuwe test, die sinds vorig jaar beschikbaar is, kan nu gemeten worden of de permanent aanwezige blauwalgcellen in het water ook daadwerkelijk schadelijke stoffen uitstoten.

Gedurende een periode van meerdere maanden is het zwemwater in Nieuwkoop bemonsterd door Aquon in Leiden en onderzocht door de Universiteit van Wageningen. Waterschap Rijnland heeft op basis van deze testresultaten een positief advies gegeven over het zwemmen in de Nieuwkoopse Plassen. Als ook een tweede test uitwijst dat de waarden van de toxische blauwalg de normen niet overschrijden, kan de triathlon onder de vlag van de NTB plaatsvinden. Omdat het meten van toxiciteit in blauwalg nog niet is opgenomen in de reglementen van zowel de World Triathlon als de NTB, gaat het vooralsnog om een pilot.

“Dat het NK in Nieuwkoop de afgelopen twee jaar niet door kon gaan, was ook voor ons een grote teleurstelling”, stelt NTB-directeur Thorwald Veneberg. “We vinden het dan ook heel positief dat deze nieuwe test beschikbaar is.  De NTB, de organisatie in Nieuwkoop, de Werkgroep Wedstrijdofficials en de wedstrijdleider in Nieuwkoop vertrouwen op de expertise van de Universiteit Wageningen en de Waterschappen. We zijn er van overtuigd dat deze test een veilig zwemonderdeel kan garanderen en dat er zonder risico’s gezwommen kan worden in Nieuwkoop.”

In Nieuwkoop, waar op zondag 2 juni de 40e editie van de Triathlon Nieuwkoop plaatsvindt, zien ze de tweede test op 27 mei met vertrouwen tegemoet. “We gaan er vanuit dat er gezwommen gaat worden en kijken uit naar een mooi evenement”, aldus Rick Sinnige van Stichting Triathlon Nieuwkoop. “We hopen dat we hiermee dit hoofdstuk voorgoed kunnen afsluiten.”

De nieuwe toxiciteitstest is nog niet erkend door World Triathlon, maar de NTB is in contact met de internationale federatie om te zien of de reglementen in de toekomst aangepast kunnen worden.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer