Partnerschap NTB en Normec AWS 

Zwemmen zonder zorgen

Een goede waterkwaliteit is een voorwaarde voor het veilig door kunnen gaan van een triathlon. Deelnemers moeten immers zonder gevaar van besmetting met bacteriën of blauwalg in buitenwater kunnen zwemmen. De NTB is daarom een partnerschap aangegaan met Normec All Water Systems. Aangesloten organisatoren krijgen hierdoor 40% korting op watertesten van Normec AWS.
  
Normec AWS, dat gevestigd is in Den Bosch, bemonstert periodiek open zwemwater voor Rijkswaterstaat om te garanderen dat het voor recreanten veilig is om te zwemmen. “In een jaar doen we zo’n 1500 bemonsteringen op meer dan 100 locaties”, vertelt Hans van der Wart, managing director bij Normec All Water Systems.

Normec AWS bemonstert ook zwemwater voor organisaties die een zwemlocatie hebben die niet periodiek wordt getest (zie www.zwemwater.nl). Deze testen worden gedaan op de maandag, met een uitloop naar de dinsdag, op iets minder dan twee weken voorafgaand aan het evenement. Uiterlijk donderdag, zo’n acht dagen voor de wedstrijd, zijn de testresultaten (die realtime gevolgd kunnen worden) bekend. “Organisaties kunnen er ook voor kiezen om eerder te testen om verrassingen te voorkomen”, vervolgt Van der Wart.

Een maand voor een wedstrijd is dan een geschikt moment. “Het is heel onwaarschijnlijk dat de waterkwaliteit binnen een maand zodanig verslechtert dat het boven de toegestane waarden komt, tenzij er bijvoorbeeld sprake is van heel veel regen waardoor het riool overstroomt. Maar stel dat de waterkwaliteit een maand voor de wedstrijddatum al op het randje zit, dan heb je nog genoeg tijd om eventueel uit te wijken naar een alternatieve locatie, of na te denken over een ander format.”

NTB-directeur Thorwald Veneberg ziet veel voordelen in de samenwerking met Normec AWS. “We hebben de afgelopen jaren toenemend ervaren dat de waterkwaliteit op wedstrijdlocaties een zorg kan zijn voor organisaties en deelnemers. Door deze samenwerking hopen we voor organisaties watertesten financieel beter behapbaar te maken, waardoor deelnemers op hun beurt er zeker van zijn dat er veilig gezwommen kan worden.”

De testen van Normec AWS worden uitgevoerd conform de criteria van Rijkswaterstaat die overeen komen met die van de NTB. Een blauwalgtest (maximaal 100.000 cellen per ml als totaal van alle potentieel toxische cyanobacteriën) wordt echter pas uitgevoerd als de blauwalgbepaling via een fluorescentiemeting boven de norm 12 ug/L ligt. Deze fluorescentiemeting wordt standaard uitgevoerd, dus niet alleen als er zichtbaar potentieel blauwalg aanwezig is. Indien gewenst kan er wel direct een blauwalgtest uitgevoerd worden.

Organisatoren die gebruik willen maken van de diensten van Normec ASW melden zich idealiter een maand voorafgaand aan het evenement aan. De monitoring vindt plaats conform de zwemkwaliteitsnormen van Rijkswaterstaat. De inspectie en monsterafname vinden plaats op maandag, met uitloopmogelijkheid op dinsdag, zo’n twee weken voorafgaand aan het evenement. Het is eventueel mogelijk om, ter bevestiging van gemeten waardes boven de norm, aanvullend op donderdag voor het event nog een spoedbemonstering te doen, waarvan de testresultaten vrijdag bekend zijn. Aangesloten organisatoren krijgen 40% korting op de totaalkosten van watertesten en de facturatie loopt via de NTB. De reiskosten kunnen per evenement/geografische locatie verschillen.

Organisaties kunnen zich melden via commercie-aws@normecgroup.com onder verwijzing naar ZwemmenZonderZorgen2024.

Klik hier voor meer informatie over waterkwaliteit en triathlons

Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer