Paratriatleten volbrengen halve triathlon

Bondscoach Bas de Bruin hoopt nog op EK en NK voor 2020

Een deel van de paralympische selectie van Bas de Bruin heeft zondag een halve triathlon volbracht in Spanbroek. Het initiatief kwam van Geert Schipper die zich ingeschreven had voor de door COVID-19 naar oktober verplaatste Ironman 70.3 Westfriesland.

 

Nederlandse Triathlon Bond

Na het verschuiven van Ironman 70.3 Westfriesland besloot Schipper dan maar om eind juni zelf een halve triathlon te doen rond zijn woonplaats Spanbroek en kreeg daarbij gezelschap van Margret IJdema, Matthijs Schakel, Nico van der Burgt, Brendan Bischoff en Sander Koomen met zijn gids Davy Heijsteeg. “Geert is al zeker van een startplaats in Tokio, maar niet iedereen zou hier in een olympisch jaar tijd voor hebben gehad. Maar nu er geen wedstrijden zijn, is het een leuke afwisseling op de trainingen”, vertelt bondscoach Bas de Bruin die de logistieke zaken rondom de triathlon in Spanbroek regelde.

Diverse landen in Europa zijn de COVID-maatregelen aan het versoepelen, maar De Bruin houdt er voorlopig geen rekening mee dat zijn atleten dit seizoen nog in actie komen in internationale wedstrijden. “De ETU is nog aan het kijken of er een Europees kampioenschap kan worden georganiseerd. Wel werd vorige week bekend dat de World Triathlon Series en de World Paratriathlon Series in Montreal nu in oktober plaatsvinden. De NTB heeft echter als standpunt dat atleten alleen ondersteund worden in wedstrijden in Europa. Atleten mogen wel op eigen kosten gaan, maar er zijn in Montreal geen punten voor de paralympische ranking te verdienen, dus ik verwacht niet dat het daar storm gaat lopen.”

De hoop is nog wel dat dit jaar het NK – dat op 20 september in Alphen aan de Rijn gepland staat- kan plaatsvinden. “Ik hoop echt dat ze dat voor elkaar krijgen, dan hebben we in ieder geval nog iets om voor te trainen. Gelukkig zijn paratriatleten wel gewend aan lange periodes zonder wedstrijden. Zoveel paratriathlons zijn er immers niet in een seizoen. Iedereen is ook nog steeds gemotiveerd en ontzettend fit, dat bleek zondag wel in Spanbroek.  Als er volgende week een wedstrijd zou zijn, zouden we gewoon meedoen voor de medailles.”

Naast Schipper die de paralympische ranking aanvoert, zijn ook Margret IJdema  en Jetze Plat – momenteel herstellende van een hersenschudding en een scheurtje in zijn nekwervel die hij opliep bij een val van zijn motor –  zo goed als zeker van deelname aan de Paralympische Spelen in Tokio volgend jaar. Daarnaast hebben ook Maurits Morsink en Nico van der Burgt theoretisch nog kans om een startbewijs te bemachtigen.

“Jetze moet nog één wedstrijd doen om zich te plaatsen en dat zal dan volgend jaar moeten gebeuren. De paralympische ranglijst is bevroren tot 31 december en ik verwacht eigenlijk dat we in 2021 verder gaan waar we dit jaar gestopt zijn. Dus dat het programma van 2020 gekopieerd wordt naar 2021, dat lijkt me het meest logisch. Dan kunnen we het programma, met trainingskampen etc., dat we voor dit jaar hadden uitgestippeld ook zo weer gebruiken.  Maar goed, dat blijft dus nog even afwachten.”

 

 

 

Lees volgend artikel

TV Almere en VZC winnen in Weert

Lees meer