Bas de Bruin over hoogtestage

''Het is heel simpel. We gaan zoveel mogelijk zwemmen, handbiken en wheelen''

Van 31 januari tot 23 februari verblijft een aantal atleten van het nationale paratriathlonteam in Namibië voor een hoogtestage. Atleten Nico van der Burgt en Geert Schipper worden begeleid door Sander Berk en Bas de Bruin. Het parateam probeert, afhankelijk van het budget, twee of drie stages per jaar te plannen. In aanloop naar grote toernooien gebruiken ze de stages om in alle rust goed te kunnen trainen.

Bondscoach de Bruin legt uit waarom ze voor een stage in Namibië hebben gekozen.

”Dit is voor de para-atleten de tweede keer dat we naar Namibië gaan. Jetze Plat is in het verleden met het NTC mee geweest. In navolging van de goede ervaringen van het NTC en Jetze hebben we vorig jaar “uitgeprobeerd” hoe het zou bevallen voor andere atleten. Die hoogtestage heeft toen goed uitgepakt, maar we hebben ook geconcludeerd dat het niet voor alle atleten een geschikte stagemogelijkheid is. De combinatie van hoogte, het goede weer, rust en optimaal kunnen trainen heeft voor een zeer goede conditionele basis gezorgd. We verblijven in Windhoek dat op ongeveer 1.700 meter hoogte ligt. Het is er in het vroege voorjaar goed weer. De voorzieningen zijn er goed geregeld en relatief goedkoop en het is er veilig trainen.”

Het team is vanaf Frankfurt gevlogen en volgens de Bruin hoeft er van te voren naast het regelen van de vlucht, accommodatie en een auto niet zoveel geregeld te worden.

”We hebben ter plekke al een mooi netwerk dus als er iets nodig is, dan is het snel te regelen. We rijden met de bus van Geert Schipper met alle spullen naar Frankfurt en vliegen vanaf daar. Met de para-atleten (zeker de rolstoelatleten) is het wel altijd een beetje puzzelen. Het meenemen van een racerolstoel, handbike en de overige bagage heeft soms wel wat voeten in de aarde.”

Aangezien het team ongeveer drie weken in Namibie is, is het van belang dat de stage zo productief mogelijk is. Naast de trainingen krijgen de atleten ook de tijd om te rusten. Berk en de Bruin analyseren de trainingen, schaven het programma bij, doen boodschappen en koken.

”Ik zeg altijd: “Het is heel simpel. Zwemmen, fietsen (handbiken) en lopen (wheelen). En dat zo vaak en veel mogelijk, zodat we beter thuiskomen dan we weggingen. En tussendoor moeten we natuurlijk goed uitrusten en eten. Het doel van de stage is om een goede conditionele basis te leggen voor het komende seizoen. En van elke stage leren we weer dingen die van nut zijn in de toekomst. Accenten voor Nico en Geert zullen we deze stage iets meer leggen op het lopen en het wheelen. Als er ruimte is in het programma willen we ook een uitje maken naar een bezienswaardigheid zoals een kleine safaritrip.”

Nederlandse Triathlon Bond

Het NTC is in de periode dat de paratriatleten er zijn ook 16 dagen. Volgens de Bruin brengt dat enkele voordelen met zich mee.
”Een week na onze aankomst komen de NTC atleten en we proberen regelmatig samen te trainen. Met andere atleten trainen maakt het simpelweg gezellig(er) en geeft de nodige afwisseling. We moeten daarbij altijd wel opletten dat er in het enthousiasme niet boven het eigen kunnen getraind wordt. Ik geloof erin dat we een goede trainingsstage tegemoet gaan. We houden jullie wekelijks op de hoogte van hoe we onze week hebben beleefd”, sluit de Bruin af.

Lees volgend artikel

Nederlandse titels aquathlon op het spel in Maarssen

Lees meer