Paralympisch goud voor Jetze Plat

Na Rio 2016 wint Plat ook in Tokio de rolstoelklasse voor paratriatleten

Vlaggendrager en boegbeeld van TeamNL Jetze Plat heeft in Tokio zijn favorietenrol als paratriatleet meer dan waargemaakt. Plat was dominant als nooit tevoren en prolongeerde zijn paralympische titel van Rio de Janeiro, waar paratriathlon voor het eerst op de Paralympische Spelen te zien was. Geert Schipper kon zijn zilveren prestatie van Rio niet benaderen en werd in Tokio vierde. Margret IJdema debuteerde op het hoogste niveau met een zevende plek.

Jetze Plat wint goud. Foto: Janos M. Schmidt \ World Triathlon
Jetze Plat wint goud. Foto: Janos M. Schmidt \ World Triathlon

Met ongekend machtsvertoon liet Jetze Plat vanaf de start zien dat hij en hij alleen voor de titel in aanmerking zou komen. Tijdens het zwemonderdeel kon alleen de latere winnaar van het zilver, de Oostenrijker Florian Brungraber, het verschil tot een minuut beperkt houden. Tijdens het handbiken liep Plat nog verder uit en pakte minuten op de concurrentie, om vervolgens tijdens het wheelen niet meer voluit te hoeven gaan en in de finishstraat ruim de tijd te nemen om zijn feestje te vieren. Coach Bas de Bruin: “Jetze deed wat we van hem verwachtten. Hij heeft de lat ontzettend hoog gelegd. Er zal in de toekomst jong talent nodig zijn om in de buurt van dat niveau te gaan komen. Mooi om te zien dat hij het als grote favoriet waarmaakt vandaag.” Plat kan nu een dag bijkomen en doorreizen naar het wielerparcours bij Mount Fuji, waar hij zal deelnemen aan de tijdrit en de wegwedstrijd in het handcycling. “Weet je, iedereen denkt en zegt dat je wel gaat winnen hier en dat lukt me ook. Alleen het ging zo hard en zo gemakkelijk”, constateerde de winnaar na afloop tevreden.

Voor Geert Schipper liep de race niet zoals gehoopt. Schipper, een vaste podiumklant op EK’s en WK’s, had zijn zinnen op een medaille gezet, maar kwam in de hitte van Tokio niet goed uit de verf. Al tijdens het zwemmen kampte hij met zeer hoge hartslagen en tijdens het fietsen kon hij niet zijn gebruikelijke vermogens halen. De achterstand op de podiumplekken werd daarmee dermate groot dat ook zijn traditioneel sterke derde onderdeel hem niet kon redden. Schipper kwam in de wheeler nog terug tot minder dan een minuut achter de bronzen Giovanni Achenza (ITA) maar meer dan de vierde plek zat er voor de Spanbroeker ditmaal niet in. “Dit is wel een beetje om te janken natuurlijk. Ik kwam hier om een zilveren medaille op te halen. Het zat er gewoon vandaag niet in”, concludeerde Geert Schipper na de finish.

Debuut

Margret IJdema had zich haar debuut op de Spelen iets anders voorgesteld. IJdema hoopte op een podiumplek, maar kwam tekort in het sterke veld. IJdema kende veel pijn tijdens het zwemmen en de eerste fietskilometers, een medische kwaal die haar vaker parten speelt en die haar gezichtsvermogen ernstig beperkt. Desondanks wist IJdema zich lange tijd voorin de race te handhaven, om in de laatste ronden van het wheelen alsnog gepasseerd te worden door enkele concurrentes en zevende te worden. Op haar Instagram stelde IJdema na afloop: “Ik kwam voor een medaille. Dan valt de zevende plek tegen. Ik heb mijn uiterste best gedaan.”

Jetze Plat wordt gehuldigd. Foto: Mathilde Dusol
Jetze Plat wordt gehuldigd. Foto: Mathilde Dusol
Jetze Plat in de wisselzone. Foto: Janos M. Schmidt \ World Triathlon
Jetze Plat in de wisselzone. Foto: Janos M. Schmidt \ World Triathlon
Ga naar de uitslagen
Lees volgend artikel

Nieuwe vertrouwenspersonen aangesteld

Lees meer