Opnieuw forse groei triathlonsport

Ook aandeel vrouwen neemt toe

Opnieuw forse groei triathlonsport

De triathlonsport blijft groeien. Ook in 2017 nam het aantal beoefenaren en het aantal bij de Nederlandse Triathlon Bond aangesloten leden fors toe. Het vaste ledental van de bond overschreed voor het eerst de tienduizend, terwijl het aantal beoefenaren op basis van een daglicentie uitkwam op meer dan 34 duizend, zo lieten de voorlopige ledencijfers van de bond zien. Opvallend ook is dat het aandeel vrouwelijke deelnemers toeneemt.

In 2009 had de NTB ruim zesduizend vaste leden. Daarnaast namen dat jaar tienduizend sporters deel aan een of meer wedstrijden via een daglicentie. Acht jaar later is het vast ledental van de bond net zo groot als het aantal incidentele beoefenaren in 2009 en is het aantal incidentele beoefenaren daarbovenop nog eens verdrievoudigd. De groei over afgelopen jaar bedroeg respectievelijk 5.1% en 6.2%. Positief is ook dat het aandeel vrouwelijke beoefenaren van de sport toeneemt. In 2009 bestond het vaste ledental van de bond uit 24.2% vrouwen en 75.8% mannen. In 2017 was het aandeel vrouwelijke leden 27.4%.

Bondsdirecteur Rembert Groenman is in zijn nopjes met de voorlopige resultaten. In een eerste reactie gaf hij aan: “Het is fantastisch dat de trend die we nu jaar na naar zien doorzet en zelfs lijkt te versterken. Het doet me goed dat ook de jeugdcategorie nu lijkt te profiteren van deze trend. Belangrijk wordt nu dat we dat als bond goed blijven faciliteren, door verenigingen en evenementen te ondersteunen om de groei op te vangen en nieuwe initiatieven te helpen opstarten. Het is belangrijk dat er voldoende plek blijft voor nieuwkomers om de sport uit te kunnen oefenen.” De definitieve ledencijfers over 2017 worden gepubliceerd in het jaarverslag, dat in maart verschijnt.

Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer