NK-titels sprint triathlon in Veenendaal voor Nuyes en Heldoorn

Zeges in Eredivisie voor Ferro Mosae Maastricht en Squadra Eindhoven

Junior Niek Heldoorn is alle senioren te snel af op het NK sprint in Veenendaal
Junior Niek Heldoorn is alle senioren te snel af op het NK sprint in Veenendaal

VEENENDAAL – Kirsten Nuyes en Niek Heldoorn lieten zich zaterdag tot nationaal kampioenen op de sprintafstand kronen tijdens de 35e editie van de triathlon van Veenendaal. Het duo dat ook als stel door het leven gaat, besliste de strijd op het looponderdeel. Nuyes prolongeerde daarmee haar titel van vorig jaar. In de Eredivisie gingen de dagzeges naar Squadra Eindhoven en Ferro Mosae Maastricht.

Na het zwemonderdeel in de Veenendaalse surfvijver maakte Sarissa de Vries de wedstrijd op de fiets hard. De regerend kampioene op de olympische en halve afstand leek zelfs een poos op weg naar een unieke triple, maar zag in de laatste loopronde Nuyes alsnog voorbij komen. Rani Skrabanja pakte het brons en stond daarmee voor het eerst op een NK-podium bij de senioren. Jony Heerink kwam sterk opzetten tijdens het lopen, maar de Hellas-atlete strandde net buiten het podium op plek vier. De Vries en Skrabanja deden met hun resultaten een stevige duit in het zakje voor Ferro Mosae, dat Kijani Beesd en Hellas Utrecht versloeg in de Eredivisie en de titel nu binnen handbereik heeft.

Meer dan twintig mannen maakten na het fietsonderdeel nog kans op de titel, nadat de kopgroep die zich na het zwemmen formeerde ingelopen werd door de achtervolgers. Niek Heldoorn was de snelste Nederlander, al moest hij nog wel twee buitenlandse atleten voor zich dulden. Teamgenoot Donald Hillebregt van Davilex veroverde NK-zilver, maar er was geen podiumplek in de Eredivisie voor de Nijmeegse brigade vandaag. Pim Venderbosch was de verrassende nummer drie en pakte belangrijke punten voor Trimates Utrecht, dat tweede werd in de Eredivisie, na Squadra Eindhoven en voor TC Twente Enschede.

In de tussenstand van de Eredivisie gaat bij de mannen Squadra Eindhoven aan de leiding, gevolgd door Triteam Rotterdam. De strijd om positie drie is hevig; Davilex Nijmegen, Trimates Utrecht en TC Twente Enschede staan gedeeld derde. Bij de vrouwen nemen Hellas Utrecht en Kijani Beesd op gepaste afstand van koploper Ferro Mosae Maastricht de posities 2 en 3 in. Met nog een wedstrijd te gaan is de strijd in de Eredivisie een boeiende. De podiumplaatsen liggen zowel bij de mannen als vrouwen nog grotendeels open. De vrouwen van Ferro Mosae Maastricht kunnen voor een unieke prestatie zorgen door – na vier gewonnen races – ook de finalewedstrijd te winnen en daarmee ongeslagen landskampioen te worden.

Het slotstuk van de competitie is op 10 september in Almere, waar de atleten tijdens de team-relay van Challenge Almere – Amsterdam het seizoen zullen afsluiten.

Kirsten Nuyes en Sarissa de Vries komen uit het water van de Surfvijver na het zwemonderdeel in Veenendaal
Kirsten Nuyes en Sarissa de Vries komen uit het water van de Surfvijver na het zwemonderdeel in Veenendaal
Lees volgend artikel

Statement inzake verlening A-statussen

Na eerdere communicatie over de verlening van A-statussen, is er nog steeds onrust over dit onderwerp. De Nederlandse Triathlon Bond wil graag nogmaals bevestigen dat een A-status ... Lees meer