Nieuwe tarieven daglicenties jeugdtriathlon

Laagdrempelig wedstrijdaanbod voor kinderen wordt goedkoper

De afgelopen jaren is het aantal jeugdwedstrijden in Nederland enorm gegroeid. Steeds meer organisaties voegen startseries voor kinderen toe aan hun evenement. En ook speciale ‘kinderwedstrijden’ (met volwassenen enkel in de rol van ouder, vrijwilliger of organisator) zien steeds vaker het licht. Een prachtige ontwikkeling, die we van harte toejuichen en ondersteunen.

Lid voor één dag
Vrij uniek binnen de georganiseerde sport is dat iedereen – lid of geen lid – aan triathlonwedstrijden (en overige vormen van combiduursport) mee kan doen. Ervaren atleten, echte beginners en alles daartussen: iedereen is welkom. Leden dragen via hun lidmaatschap en licentie bij aan de organisatie, coördinatie en ontwikkeling van de (jeugd)triathlonsport in Nederland. Ook niet-leden kunnen genieten van onze infrastructuur en dragen daar via een zogenaamde ‘daglicentie’ aan bij. Dit ‘lidmaatschap voor 1 dag’ wordt bovenop het inschrijfgeld voor de wedstrijd betaald en direct afgedragen aan de NTB.

Introductie daglicenties jeugdwedstrijden
Veel wedstrijdorganisaties houden het inschrijfgeld voor jeugdwedstrijden zo laag mogelijk, om te voorkomen dat financiën een drempel zouden vormen om mee te doen. Het huidige (reguliere) daglicentietarief (€4,25 en gebaseerd op wedstrijden voor volwassenen) staat vaak niet in verhouding tot dit lage inschrijfgeld. We willen met elkaar de triathlonsport toegankelijk maken voor alle kinderen in Nederland. Voor laagdrempelige jeugdwedstrijden – gericht op kennismaken, meedoen en ervaring opdoen en met vaak een sterk lokaal/regionaal karakter – introduceren we daarom twee nieuwe daglicentietarieven:

  • Voor afstanden tot en met de ‘mini-kort’ (125m – 5km – 1,25 km) betalen niet-leden € 0,75
  • Voor afstanden tot en met de ‘mini-lang’ (250m – 10km – 2,5 km) betalen niet-leden € 1,50

Samenwerking andere sportbonden

Kinderen (en volwassenen) die lid zijn van de KNZB, KNWU of AU hoeven – net als NTB jeugdleden – geen daglicentie te betalen bij hun inschrijving. Door de samenwerking die de NTB met de KNZB, KNWU en AU heeft, is het mogelijk om de licentie van de betreffende bond in mijntriathlonNL te koppelen en daarmee extra kosten te besparen.

Goed om te weten
Het gaat om startseries waar uitsluitend kinderen (4 t/m 19 jaar) aan meedoen.
Een ‘mini-lang’ voor volwassenen blijft onder het reguliere tarief vallen.
Wedstrijden binnen het (landelijke) Jeugd- en juniorencircuit blijven onder het reguliere tarief vallen.
Een 1/8 triathlon of sprinttriathlon voor junioren blijft onder het reguliere tarief vallen. Deze afstand is minder geschikt als laagdrempelig wedstrijdaanbod voor deze leeftijdscategorie en meer geschikt voor ervaren atleten (die doorgaans lid zijn van de NTB en daar een gratis wedstrijdlicentie bij ontvangen).
Scholierentriathlons (wedstrijden die voor en/of door scholen worden georganiseerd, waar alleen kinderen van één of meerdere scholen aan mee kunnen doen en die vaak onder schooltijd/op een doordeweekse dag worden georganiseerd) zijn en blijven vrijgesteld van daglicenties.

De nieuwe tarieven gelden voor alle wedstrijden die op of na 1 januari 2022 worden georganiseerd.

Wedstrijdorganisaties kunnen hun evenement al wel in 2021 aanmelden en de inschrijving openen; de nieuwe tarieven zullen dan direct worden toegepast.

Samenwerking andere sportbonden
Alle tarieven voor 2022
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer