Nieuwe opzet Jeugd- en juniorencircuit 2024

Landelijke wedstrijden voor junioren | verdeling Noord/Zuid voor jeugd

De samenstelling van het Jeugd- en juniorencircuit (JJC) 2024 is (grotendeels) bekend. Het circuit voor atleten tussen 12 en 19 jaar krijgt volgend jaar een iets andere opzet. Voor de junioren bestaat de competitie weer uit zes landelijke wedstrijden, maar voor de jeugd wordt het circuit opgesplitst in twee regio’s: Noord en Zuid. Het voordeel hiervan is dat de jongere atleten op deze manier minder ver hoeven te reizen, waardoor de drempel om mee te doen wordt verlaagd.

Het JJC voor junioren (16-19 jaar) bestaat in 2024 uit zes landelijke wedstrijden: Sittard, Arnhem, Maarssen, Rotterdam, Klazienaveen en Alphen aan de Rijn. Arnhem, Maarssen en Klazienaveen maken voor de jeugd (12-15 jaar) deel uit van de competitie Noord, terwijl Sittard, Rotterdam en Alphen de competitie Zuid vormen. De jeugd krijgt zo de mogelijkheid om dichter bij huis de competitie met elkaar aan te gaan, maar ook om in minimaal drie van de zes wedstrijden met de junioren van hun vereniging op pad te gaan.

Het circuit voor de jeugd in Noord en Zuid wordt aangevuld met drie regionale wedstrijden (drie in Noord en drie in Zuid), die binnenkort bekend worden gemaakt. Maximaal vier wedstrijden (zowel voor de jeugd als junioren) tellen mee voor het eindklassement. Voor het verenigingsklassement tellen alle wedstrijden mee. Jeugdatleten kunnen zelf bepalen of ze in Noord of Zuid meedoen. Deelname aan wedstrijden in zowel Noord als Zuid is toegestaan, maar atleten kunnen maar in één regio op het podium eindigen. De puntentelling blijft hetzelfde als in 2023 (zowel voor jeugd als voor junioren).

Het JJC voor junioren start op 30 maart met het NK duathlon (stayersprint) in Sittard-Geleen en eindigt op 22 september in Alphen aan den Rijn (nonstayer-sprint ovb met tijdritstart). Daarnaast maken ook Triathlon Arnhem (stayersprint), het NK aquathlon in Maarssen, het NK stayersprint in Rotterdam en Triathlon Klazienaveen (stayersprint) deel uit van het JJC 2024.

Sittard-Geleen, Maarsen (in 2023 nog als triathlon) en Alphen aan den Rijn maakten in het afgelopen seizoen ook al deel uit van het JJC. Arnhem en Klazienaveen zijn terug van weggeweest en Rotterdam is een nieuwkomer. De JJC-wedstrijd in Klazienaveen vindt plaats in combinatie met het NK standaard. In principe vermijden we voor het JJC de combinatie met de Eredivisie (en tot het afgelopen seizoen ook de 1eDivisie), maar omdat aan het NK standaard alleen 18+ atleten mee mogen doen én omdat deze wedstrijd in het noorden van het land bijdraagt aan de gewenste landelijke spreiding, is in dit geval een uitzondering gemaakt.

Jeugd en Juniorencircuit 2024 | JUNIOREN

30 maart NK Duathlon Sittard - Geleen

NL sprint (5 L – 20 F – 2,5 L) | stayeren toegestaan

14 april Triathlon Arnhem

NL sprint (0,75 Z - 20 F - 5 L) | stayeren toegestaan

25 mei NK Aquathlon Maarssen

NL 1 Z - 5 L

23 juni NK Triathlon Rotterdam

NL sprint (0,75 Z - 20 F - 5 L) | stayeren toegestaan

13 juli Triathlon Klazienaveen

NL sprint (0,75 Z - 20 F - 5 L) | stayeren toegestaan

22 september Triathlon Alphen a/d Rijn

NL sprint (0,75 Z - 20 F - 5 L) | ovb met tijdritstart

JEUGD NOORD (wordt aangevuld met 3 regionale wedstrijden)

14 april Triathlon Arnhem

NL halve sprint (0,375 Z - 10 F - 2,5 L) | stayeren toegestaan

25 mei Aquathlon Maarssen

NL 0,5 Z - 2,5 L

13 juli Triathlon Klazienaveen

NL halve sprint (0,375 Z - 10 F - 2,5 L) | stayeren toegestaan

JEUGD ZUID (wordt aangevuld met 3 regionale wedstrijden)

30 maart Duathlon Sittard - Geleen

NL halve sprint (2,5 L - 10 F - 1,25 L) | stayeren toegestaan

23 juni Triathlon Rotterdam

NL halve sprint (0,375 Z - 10 F - 2,5 L) | stayeren toegestaan

22 september Triathlon Alphen a/d Rijn

NL halve sprint (0,375 Z - 10 F - 2,5 L) | ovb met tijdritstart
Jeugd- en juniorencircuit 2024
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer