Niek Heldoorn vijftiende in debuut WK Ironman

Joost Brok eerste Nederlandse agegrouper

Het wereldkampioenschap Ironman vindt sinds dit jaar op twee locaties plaats. De mannen trapten dit weekend af in het Franse Nice, in oktober komen de vrouwen in actie in Kona. Niek Heldoorn volgde vader Frank op en finishte zijn eerste WK Ironman als vijftiende. “Dit was voor mij het hoogst haalbare.”

Heldoorn kwam binnen de top tien uit het water en lag zo meteen vooraan in de wedstrijd. “Ik had echt kippenvel”, aldus Heldoorn: “Ik heb ook nog een stuk met Jan Frodeno gefietst, die een mindere dag had, dat was echt een bijzondere ervaring.” Gedurende het zware fietsonderdeel zakte Heldoorn wel uit de top tien, maar gezien het niveau van de andere eliteatleten was dat niet onverwacht. “Ik maakte wat foutjes en gooide bijvoorbeeld een verkeerde bidon weg tijdens het fietsen. Zo kwam ik even zonder voeding te zitten. En de andere mannen trappen zulke hoge vermogens, dit was voor mij het hoogst haalbare op dit parcours.”

Aan kop van de wedstrijd vochten na 180 kilometer fietsen onder anderen Sam Laidlow (FRA), Rudy von Berg (USA) en Magnus Ditlev (DEN) voor een podiumplek. Uiteindelijk ging de winst naar Laidlow. Hij werd gevolgd door de Duitser Patrick Lange, die met een marathon van 2 uur en 32 minuten de top drie binnenstormde. Brons was er voor Ditlev. Heldoorn liep de marathon in 2 uur en 54 minuten en finishte als vijftiende. “Ik ging voor een top vijftien en ben heel erg blij dat dat gelukt is. Ik ben benieuwd wat er eventueel in een volgend kampioenschap mogelijk is zonder foutjes zoals vandaag”, sluit Heldoorn ambitieus af.

In het warme Nice wisten de Nederlandse agegroupatleten geen WK-medailles te bemachtigen. Joost Brok (AG 35-39) was de eerste Nederlander op een 39e plaats overall (9:44:25).

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer