Negen Nederlanders op EK sprint duathlon Caorle

Kampioenschap in Venetië openingswedstrijd voor duatleten

De lente is nog niet eens begonnen, maar voor de duatleten begint zaterdag het seizoen al met het EK sprint duathlon in Italië. Negen Nederlanders komen aan het vertrek in Caorle, een kustplaatsje vlak boven Venetië.

De atleten wachten in Caorle voor zowel het lopen als het fietsen, vlakke parkoersen. “Het fietsparkoers is vrij technisch met wat bochten, dus dat kan wel in ons voordeel spelen”, vertelt multisportcoördinator Armand van der Smissen. “Het is verder vrij lastig te voorspellen wat we kunnen gaan laten zien. Het is nog zo vroeg in het seizoen. Het is afwachten hoe iedereen de winter is doorgekomen.”

In de gecombineerde stayerwedstrijd voor junioren/beloften en elite (5 km lopen, 20 km fietsen en 2,5 km lopen) komen Daan de Groot, Thomas Cremers (foto), Stijn Jansen, Joep Staps, Jeroen Bakker en de beloften Valentin van Wersch en Mischa Hermans aan de start. Thomas Cremers was in 2022 in Bilbao met zijn achtste plek, de best genoteerde Nederlander in het door Frankrijk gedomineerde Europees kampioenschap.

Van der Smissen verwacht dat in Caorle wederom de Fransen en de Belgen gaan strijden voor de medailles. “We hebben bij de mannen wel een groot blok aan de start staan en we gaan daar zeker proberen gebruik van te maken. Ik hoop dat ze me gaan verrassen.”

Nederlandse Triathlon Bond

Karin Nieuwenhuijsen (foto) en Marieke Brouwer vertegenwoordigen Nederland bij de vrouwen. Nieuwenhuijsen eindigde in september in Bilbao als vijftiende, voor Brouwers wordt het haar debuut op de sprintafstand bij de elite. “Marieke heeft weinig ervaring op deze afstand, dus we gaan het zien wat zij kan doen. Voor Karin is het zaak dat ze in een goede fietsgroep terecht komt en dan is het afwachten hoe ver zij in de tweede run kan komen.”

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer