Nederlandse atleten kansrijk voor WK-podia

Aquathlon en Crosstriathlon in Extremadura (SPA)

Extremadura in het westen van Spanje is dit weekend gastheer van maar liefst twee multisportkampioenschappen. Op zaterdag staat het WK aquathlon op het programma en zondag volgt het WK crosstriathlon. Namens Nederland komen in totaal elf atleten aan de start.

Eigenlijk hadden het WK aquathlon en crosstriathlon dit jaar in Almere moeten plaatsvinden, maar vanwege het coronavirus moest voor deze wedstrijden een andere locatie gezocht worden. Het werd het Spaanse Extremadura. Het parcours is gelegen rond El Anillo (De Ring), een internationaal innovatie centrum voor buitensporten, dat in 2011 ook al het strijdtoneel was voor het eerste WK crosstriathlon.

Vier Nederlandse atleten komen zaterdag in actie op het WK aquathlon; 1 km zwemmen gevolgd door vijf kilometer lopen. Roel Kwaaitaal, Maaike Vooren en Suzanne Brummel komen uit bij de elite en Sam Kraaijeveld start bij de beloften.

Een dag later vertegenwoordigen zes atleten Nederland in de crosstriathlon. De gevolgen van COVID-19 zijn duidelijk zichtbaar, want het deelnemersveld komt voornamelijk uit Europa. Diede Diederiks won eind september al een bronzen medaille op het EK crosstriathlon in Italië en is ook nu weer een favoriet voor het podium. Sandra Mairhofen en Michelle Flip, de nummers één en twee van het EK, zijn ook in Extremadura van de partij.

Wouter Dijkshoorn is de enige Nederlander in de mannenrace waarin de Fransen Arthur Serrieres en  Arthur Forissier, de Slowaak Richard Varga en de Spanjaard Ruben Ruzafa de grootste favorieten voor het podium lijken.

Lucas Goené, Hugo Jan Bosscher, Romy Spoelder en Maaike Telkamp zijn de Nederlandse troeven bij de beloften. Spoelder eindigde op het EK een maand geleden als vierde, maar de nummer drie van het EK, Lydia Drahovska, ontbreekt in Spanje. Maaike Telkamp eindigde bij de Xterra op Ameland met een vierde plaats eveneens net buiten het podium.  Willemijn Fuite is de enige landgenote bij de junioren. Zij eindigde als vierde op het EK cross-triathlon, maar zowel de nummers twee als drie van dat EK zijn er niet bij in Extremadura.

Startlijsten WK Aquathlon Startlijsten WK Crosstriathlon
Lees volgend artikel

Nederlandse titels aquathlon op het spel in Maarssen

Lees meer