Nederland achtste in mixed teamrelay Edmonton

Laatste wedstrijd meetellend Mixed Relay Series 2018

Na twee vijfde plaatsen, in Nottingham en het WK in Hamburg, is Nederland in de mixed teamrelay in Edmonton als achtste geëindigd. De race – waarin de vier teamleden omstebeurt een supersprint afleggen – werd gewonnen door Australië.

Rachel Klamer beet voor Nederland de spits af in Edmonton. De triatlete uit het Overijsselse Beuningen had een dag eerder diep moeten gaan in de World Triathlon Series-race, maar wist er toch nog een zevende plaats uit te persen. Klamer kwam na 300 meter zwemmen als negende uit het water, begon in een grote groep als vijfde aan het lopen, maar kwam in het 1,6 kilometer lange looponderdeel net te kort om de aansluiting met de eerste zes landen te houden.

Marco van der Stel kwam tijdens het zwemmen heel dicht bij de kopgroep, maar kreeg in de wisselzone zijn helm niet snel genoeg op en kwam op de fiets (6,6 km) alleen te zitten. Maya Kingma begon vervolgens als elfde aan het zwemmen en bracht Nederland terug in de top tien. Jorik van Egdom tenslotte, bracht Team NL van de negende naar de achtste plaats. Bondscoach Louis Delahaije was daar meer dan tevreden mee. “De top acht was het doel en na zo’n zware dag als gisteren mogen we heel blij zijn dat we daarin geslaagd zijn.”

De race in Edmonton werd gedomineerd door Team Groot-Brittannië, maar het was uiteindelijk Australië dat in het laatste deel, onder aanvoering van Jake Birthwhistle, de winst naar zich toetrok. Het team van de Verenigde Staten legde beslag op de tweede plaats. Nieuw-Zeeland eindigde als derde, verrassend gevolgd door België op de vierde plek.

De mixed teamrelay in Edmonton was de laatste wedstrijd meetellend voor de Mixed Relay Series 2018. In de olympische ranking staat Nederland – na twee vijfde plaatsen en deze achtste plek – achter de Verenigde Staten, Australië, Frankrijk en Groot-Brittannië op de vijfde plaats. De mixed teamrelay maakt in Tokio 2020 voor het eerst deel uit van het olympische programma.

Mixed Team Relay Edmonton.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer