Nationale titels voor Jorik van Egdom en Robin Dreyling

Victor Goené en Dreyling winnen in beloftencategorie

Jorik van Egdom en Robin Dreyling wisten zaterdag rond de Willem-Alexander Roeibaan in Rotterdam/Zevenhuizen het NK over de standaardafstand naar hun hand te zetten. Dreyling won ook goud in de categorie onder de 23 jaar, net als Victor Goené dat deed bij de mannen. De dagwinst in de Eredivisie ging naar de vrouwen van TV Almere en de mannen van VZC Veenendaal. Het NK triathlon in Rotterdam, georganiseerd door Trihard, maakte dit jaar voor het eerst deel uit van het NKnl. De havenstad was dit weekend ook gastheer van het NK zwemmen, turnen, judo en boksen.

Na een regenachtige ochtend werd de strijd om de nationale titels over de standaard afstand (1500m zwemmen-40km fietsen-10km lopen) geopend door de vrouwen. Vooraf was daarbij duidelijk dat er in elk geval een nieuwe kampioen gekroond zou worden vanwege het ontbreken van titelverdedigster Maya Kingma.

Silke de Wolde (TVA), Maaike Vooren (Kijani) en Robin Dreyling (TVA) kwamen met bijna een minuut voorsprong op de tweede groep als eersten uit het water. Die tweede groep bestond na de eerste fietsronde uit zeven waarin ook een aantal kanshebbers voor de titel. De drie koplopers bleven gedurende het hele fietsonderdeel goed samenwerken. Het gat op de achtervolgende groep werd groter en met een voorsprong van bijna anderhalve minuut waren het Dreyling en de Wolde die het voortouw namen vanuit de tweede wissel. Maaike Vooren had meer moeite met het tempo en werd door de uiteindelijke nummer drie en vier uit de wedstrijd gepasseerd, maar finishte voor het eerst een NK binnen de top-vijf.

De vrouwen van TV Almere hielden het tot de laatste loopronde (van de vier) spannend. Het was Dreyling die toen een gat sloeg, waarna de Wolde niet meer kon volgen. Marit van den Berg (Hellas) sleepte het brons binnen voor Kijani-atlete Eva Cornelisse (4e) en Maaike Vooren die genoegen moest nemen met een 5e plaats. Het elitepodium was uiteindelijk identiek aan het podium voor de beloften: goud voor Dreyling, zilver voor de Wolde en brons voor Van den Berg.

In de teamuitslag bij de Eredivisie was het team van de nummer één en twee in de wedstrijd het sterkst. TV Almere pakte met drie plaatsen in de top-tien de winst gevolgd door Kijani en Hellas Utrecht.

Van Egdom naar de winst bij de mannen

De mannenrace kende een heel ander wedstrijdverloop, met een grote kopgroep vanuit het water. Olaf-Jan Bosscher (GVAV) en titelverdediger Jorik van Egdom (VZC) zetten als eerst voet aan wal. De kopgroep van ruim tien man boekte terrein op de achtervolgende groep tijdens het 40-kilometerlange fietsonderdeel rondom de roeibaan. Ondanks een fietsonderdeel waarin vaker pogingen werden gewaagd om weg te rijden werd de wedstrijd uiteindelijk beslist tijdens het lopen.

Hellas-atleet Dorian Horsten ging als eerste het loopparcours op. De mannen van VZC-Veenendaal met Jorik van Egdom, Marco van der Stel en Victor Goené liepen hierna voor het grootste gedeelte van de wedstrijd aan kop. Goené, Horsten en Jesse Cuijpers (Oceanus) vochten voor podiumplekken in de beloftecategorie. Belofte Sam Kraaijeveld kwam samen met Tristan Olij nog de top-tien binnenlopen vanuit de tweede fietsgroep, waarna het spannend werd wie het podium bij de beloften zouden vullen.

De Belg Joran Driessen zorgde in de laatste loopronde voor wat spanning in de kopgroep van drie waarna Van Egdom er vandoor ging. Goené wist uiteindelijk overall derde te worden – tweede op het NK – gevolgd door teamgenoot Marco van der Stel die zijn rentree in de Eredivisie maakte. Het podium bij de beloften bestond uiteindelijk uit Goené (eerste), Horsten (tweede) en Cuijpers (derde).

In de Eredivisie waren het – net als in de eerste wedstrijd dit seizoen – VZC Veenendaal en TV Dordrecht op plek één en twee. Regerend landskampioen Trimates Utrecht was weer terug op het podium met de derde plek.

Van Egdom naar de winst bij de mannen
Lees volgend artikel

Meldpunt Grensoverschrijdend gedrag en Integriteit

Eerste aanspreekpunt en officieel meldpunt voor signalen en meldingen van grensoverschrijdend gedrag en integriteitsschendingen gericht aan het verantwoordelijke bestuur/directie ... Lees meer