Morsink en Van der Burgt op hoogste treetje

WTPS-race in Montreal kick-off voor kwalificatieperiode Parijs

Maurits Morsink en Nico van der Burgt hebben zaterdag in Montreal de derde race meetellend voor de World Triathlon Para Series 2023 gewonnen. Het tweetal zet daarmee een belangrijke stap richting de Paralympische Spelen in Parijs.

Het was warm in Montreal en met een watertemperatuur van bijna 27 graden moest er zonder wetsuit gezwommen worden. Dat was duidelijk niet in het voordeel van Morsink die in de PTS2-klasse als laatste uit het water kwam. Hij wist met de snelste fietstijd al iets van zijn achterstand goed te maken, maar stak met het lopen met kop en schouders boven de rest uit. Hij liep een kilometer voor de finish nog vijfde, maar had uiteindelijk op de streep 29 seconden voorsprong op de nummer twee, Amerikaan Mohamed Lahna.

Nederlandse Triathlon Bond

Nico van der Burgt (PTS3) had iets recht te zetten in Montreal waar hij een jaar geleden als eerste de streep passeerde, maar gediskwalificeerd werd. De Autraliër Justin Godfrey, die toen als tweede eindigde, diende destijds een protest in omdat Van der Burgt onderweg een petje had aangepakt. Na een goed zwem- en fietsonderdeel, kon Van der Burgt  dit keer op reserve naar de eerste plek lopen. Godfrey moest zich nu tevreden stellen met de derde plek.

Margret IJdema (PTWC) en Sander Koomen,  met guide Daaf Plomp uitkomend in de PTV1-klasse, vielen niet in de prijzen in Montreal. IJdema zwom goed en kende een sterk fietsonderdeel. Ze vertrok als vierde met het wheelen, maar moest op dat onderdeel nog een plek toegeven. Koomen en Plomp haalden het maximale uit zichzelf, noteerde de tweede fietstijd en eindigden daarmee als achtste.

De wedstrijd in Montreal is de eerste WTPS-race die meetelt voor de kwalificatieranking voor de Paralympische Spelen in Parijs volgend jaar. “Deze ranking wordt opgemaakt uit de drie beste resultaten tot 1 juli 2024, maar de WTPS-races en het WK leveren de beste meeste punten op”, aldus bondscoach Bas de Bruin.

 

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer