Mitch Kolkman net naast WK-podium Quarteira

Ook Gjalt Panjer met zesde plek in top tien

Mitch Kolkman was zaterdag dicht bij een medaille op het wereldkampioenschap voor junioren in het Portugese Quarteira. In de sprint om het zilver kwam hij net te kort en moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats. Gjalt Panjer finishte op de zesde plek ook binnen de top tien.

Daniel Dixon (GBR), Henry Graf uit Duitsland en de Amerikaan Andrew Shellenberger waren in Quarteira de snelste zwemmers. Mitch Kolkman en Jesse Cuijpers begonnen  met een achterstand van zo’n tien seconden in een achtervolgende groep van negen, aan het fietsonderdeel.

Vooraan verkleinde het kopgroepje zich tot twee leiders na een valpartij van Dixon in een scherpe bocht na een afdaling. Een ronde later viel ook Shellenberger weg uit de kop na een valpartij op de dezelfde plek.

De alleen overgebleven Graf, wisselde met 40 seconden voorsprong op de groep met Kolkman, Cuijpers en de inmiddels ook aangesloten Gjalt Panjer. Ook Niels van Lanen maakte deel uit van de groep, maar ook hij kwam ten val en verloor daardoor de aansluiting.

Graf, die eerder in de week een enkelblessure had opgelopen, wist zich niet lang vooraan te handhaven. Al in de eerste kilometer werd hij ingehaald door de Spanjaard Igor Bellido die vervolgens solide naar de wereldtitel liep. Achter Bellido streed Kolkman met Joao Batista (POR)– de 15-jarige broer van Ricardo, de juniorenwereldkampioen in 2019 – en Dominic Coy (GBR) om het zilver. In de sprint kwam hij echter net te kort voor een medaille.

Nederlandse Triathlon Bond

Gjalt Panjer finishte uiteindelijk als 6e, Niels van Lanen als 16e en Jesse Cuijpers als 22ste.

“We zijn heel tevreden over de race”, vertelden coaches Marcel ten Wolde en Jelmer van Waveren na de finish. “Het was voor de jongens het meest sterke startveld dit jaar. Dat ze dit resultaat neerzetten is geweldig. Ze hebben een heel hoog niveau gehaald, wat resulteerde in hele mooie klasseringen.”

Europe Triathlon Cup

Later op de dag eindigde Ian Pennekamp in Quareira op een vierde plaats in de Europe Triathlon Cup. De Nederlander nam de leiding tijdens het fietsonderdeel en begon met 34 seconden voorsprong aan het lopen. De eerstejaars belofte kon lang aanhaken, maar net niet lang genoeg voor een podiumplek.