Medaillekansen voor crosstriatleten in Riva del Garda

EK Crosstriathlon en Duathlon start van piekperiode

Het is voor de crosstriathlon nationaal en internationaal een piekperiode; binnen een tijdsbestek van twee weken vinden het EK crosstriathlon, het NK crosstriathlon op Ameland en het WK XTERRA plaats. Vanaf vrijdag is het Italiaanse Riva del Garda, gelegen aan het Gardameer, het strijdtoneel voor het EK crosstriathlon en crossduathlon.

Nederland wordt in de crosstriathlon bij de elite, beloften en junioren vertegenwoordigd door acht Nederlanders. Joep Staps en Quirijn Waaijenberg starten in de elitewedstrijd, Romy Spoelder, Willemijn Fuite, Lucas Goené en Hugo Jan Bosscher komen in actie bij de beloften en Noël Sterk en Cas van Holland doen mee bij de junioren. Staps komt op vrijdag ook in actie in de duathlon.

Vanwege het drukke programma voor de crosstriatleten staan niet alle toppers, ook de Nederlandse kampioenen Wouter Dijkshoorn en Diede Diederiks laten dit EK bijvoorbeeld aan zich voorbij gaan, op de deelnemerslijst. Het biedt dan ook volop kansen voor de Nederlandse afvaardiging, onder leiding van Armand van der Smissen, in Italië.

Lucas Goené eindigde eerder dit seizoen al als derde op het WK crosstriathlon op Ibiza en is ook nu een podiumfavoriet bij de beloften. Hugo Jan Bosscher eindigde op Ibiza als zesde en moet ook in Riva dicht bij het podium kunnen komen. Romy Spoelder was eerder dit jaar achter de Portugese Beatriz Ferreira goed voor het zilver op Ibiza en is een favoriet voor de titel bij de beloften. Ook junior Noël Sterk, vorig jaar vijfde op het EK in Bilbao, heeft podiumambities. Voor Staps, Waaijenberg, die zijn debuut maakt bij de elite op een EK, en Fuite liggen top tien-noteringen binnen de mogelijkheden.

Mark Waaijenberg (60-64) doet op het EK crosstriatlon als enige Nederlander mee bij de agegroupers. Patrick Jansen start vrijdag in zijn agegroup (55-59) in de crossduatlon.

Klik hier voor een vooruitblik op het EK in Riva del Garda met Quirijn Waaijenberg en Noël Sterk (foto)

Nederlandse Triathlon Bond
STARTLIJSTEN
Lees volgend artikel

Paratriatleten in actie in Swansea

Zeven paratriatleten doen zaterdag mee aan de World Triathlon Para Series-race in Swansea. In de wedstrijd in Wales kunnen weer belangrijke punten verzameld worden voor de ... Lees meer