Maya Kingma mikt op top tien in Yokohama

Ook paratriatleten in Japan voor World Triathlon Championship Series

Maya Kingma tijdens WTCS Yokohama 2021. Foto: World Triathlon Media/Janos Schmidt
Maya Kingma tijdens WTCS Yokohama 2021. Foto: World Triathlon Media/Janos Schmidt

Het Japanse Yokohama is zaterdag in de vroege ochtenduren het strijdtoneel voor de eerste World Triathlon Championship Series-race van het seizoen. Maya Kingma, Rani Škrabanja en Barbara de Koning, vorig jaar nog uitkomend bij de junioren en met haar negentien jaar de jongste deelneemster in Yohohama, vertegenwoordigen Nederland zaterdag in de vrouwenrace. Er komen geen Nederlandse mannen in actie bij de elite atleten. In de paratriathlonraces komen drie Nederlanders – Margret IJdema, Brendan Bischoff en Sander Koomen – aan het vertrek.

Maya Kingma bewaart mooie herinneringen aan Yokohama, waar ze in 2021 haar eerste podiumplaats in de World Triathlon Series behaalde. “Het is heel leuk om weer terug te zijn, maar ik zie mezelf zeker niet automatisch als een podiumfavoriet”, laat Kingma vanuit Yokohama weten. “Het is een nieuw seizoen, een andere wedstrijd, dus het kan zomaar anders lopen dan vorig jaar. Het zou mooi zijn als ik weer een top tien kan halen.”

De 26-jarige Kingma heeft in ieder geval een goede winter achter de rug. “Ik heb in Koen de Haan een nieuwe trainer gevonden, maar veel grote veranderingen zijn er niet ten opzichte van vorig jaar. Ik maak veel uren op de fiets en ben nog steeds voorzichtig met lopen om blessures te voorkomen. Ik heb een paar heel goede tussentesten gehad, zoals in de Stevensloop” dus ik ben heel blij dat ik zo goed de winter ben doorgekomen”, vervolgt Kingma die de wedstrijd in Nijmegen over tien kilometer in 32 minuten en 39 seconden op haar naam schreef.

Een goed resultaat in de eindstand van het wereldkampioenschap is net als vorig jaar, toen ze de WTCS-race in Leeds op haar naam schreef en uiteindelijk als vierde eindigde in de WK-stand, haar streven. “Het hoofddoel dit seizoen is om mezelf weer een beetje te verbeteren en goede races neer te zetten in de WTCS. Als dat lukt, volgt er vanzelf ook een goed eindresultaat.”

Klamer en Murray

Rachel Klamer, de nummer vier van de olympische wedstrijd in Tokio, ontbreekt in Yokohama. Na zich twee jaar te hebben gericht op de Olympische Spelen, heeft zij dit jaar een mix van verschillende wedstrijden op het programma staan. “Mijn focus ligt dit seizoen niet op de WTCS-wedstrijden. Yokohama sla ik over, Montreal is nog niet zeker, maar ik wil wel meedoen in Leeds en Hamburg. Echte piekmomenten heb ik nog niet staan. Dit seizoen wil ik graag eens wat anders doen en minder ver reizen”, vertelt Klamer die dit seizoen als tweede eindigde in XTERRA-race in Griekenland en vorig weekend een niet-stayerwedstrijd won in de Duitse Bundesliga.

Klamer’s man Richard Murray komt dit weekend voor het eerst voor Nederland uit in de Europa Cup-wedstrijd in het Italiaanse Caorle. De uit Zuid-Afrika afkomstige triatleet heeft een verzoek tot naturalisatie in gang gezet omdat hij zijn toekomst in Nederland ziet en mag in internationale wedstrijden al uitkomen voor Nederland. Murray mist door een blessure in 2019, het verloren jaar door COIVD in 2020 en hartproblemen in 2021 nog ranglijstpunten om te kunnen starten in de WTCS-races en probeert die via het Europese circuit op te doen.

Yokohama is weliswaar de eerste WTCS-wedstrijd van 2022, maar de WTCS-races in Hamburg en Abu Dhabi van 2021 tellen ook mee voor de eindstand in 2022. De World Triathlon Championship Series bestaat in 2022 naast Yokohama uit Leeds (11-12 juni), Montreal (25-26 juni), Hamburg (9-10 juli), Cagliari (7-8 oktober), Bermuda (5-6 november) en de WTCS Finals in Abu Dhabi (23-26 november).

WTCS 2022

Paratriathlon

De paratriatleten trappen de World Paratriathlon Series ook af in Yokohama. Nederland komt met een kleine delegatie aan de start. Sander Koomen (met guide Davy Heijsteeg), Margret IJdema en Brendan Bischoff gaan voor TeamNL de eer hoog houden in Yokohama.

Paralympisch kampioen Jetze Plat en Geert Schipper (vierde in Tokio) zijn er niet bij in Japan. “Jetze en Geert concentreren zich op het EK over twee weken in Polen”, legt bondscoach Bas de Bruin, die in Yokohama wordt geassisteerd door Neiske Becks, uit. “Japan is ver weg en zo’n lange reis brengt een onderbreking van trainingen met zich mee. Sander, Margret en Brendan kunnen de punten goed gebruiken en hopen hierdoor weer wat te stijgen op de ranking.”

De paratriatleten starten om 6.50 uur op zaterdag (23.50 uur op vrijdag in Nederland) en de elite vrouwen om 10.16 uur (3.50 uur in Nederland).

Paratriathlon
Startlijsten paratriathlon

Alle races uit de World Triathlon Championship Series zijn live te volgen via het streaming-platform TriathlonliveTV. NTB-leden krijgen 20% korting op een jaarabonnement. Gebruik daarvoor tijdens het afrekenen de code NF2022.

TriathlonliveTV
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer