Maya Kingma kijkt uit naar terugkeer in Leeds

Richard Murray debuteert voor Nederland in WTCS

TeamNL Triathlon staat zaterdag en zondag met vijf atleten aan de start van de tweede World Triathlon Championship Series-race in Leeds. Maya Kingma won er een jaar geleden, Richard Murray debuteert in het Nederlandse tenue en het Nederlandse mixed relayteam komt voor het eerst dit seizoen in actie.

Maya Kingma won in 2021 in Leeds - Foto: Tommy Zaferes
Maya Kingma won in 2021 in Leeds - Foto: Tommy Zaferes

Maya Kingma keert dit weekend met plezier terug in Leeds. De triatlete uit Maastricht schreef er een jaar geleden haar eerste World Triathlon Championship Race op haar naam door in de finale Jessica Learmonth van zich af te schudden.

“Ik koppel mijn prestatie van vorig jaar niet meteen aan de race van zaterdag”, vertelt Kingma. “We zijn een jaar verder en het is een andere wedstrijd. Er staat dit keer een sprint-triathlon op het programma en dat is niet in mijn voordeel omdat ik normaal gesproken een langer zwem- en fietsonderdeel nodig heb om met een groepje een voorsprong te kunnen nemen. Het parkoers is ook veranderd ten opzichte van vorig jaar, het is iets minder zwaar. We rijden de fietsronde nu in tegengestelde richting, waardoor we de zware beklimming meteen na de wissel van het zwemmen naar het fietsen, nu naar beneden rijden. Als ik in de top tien eindig, ben ik dik tevreden.”

Het neemt niet weg dat ze ontzettend veel zin heeft in de wedstrijd. “Ik heb heel mooie herinneringen aan Leeds. Engeland is echt een triathlonland. Er is veel aandacht voor de sport, er is altijd veel publiek en de wedstrijd wordt live uitgezonden op de BBC. Ik voel nu nog geen extra druk, maar dat komt misschien nog wel.”

Naast Kingma komen ook Rachel Klamer en Barbara de Koning in actie in Leeds. Voor Klamer, de nummer vier van de Olympische Spelen in Tokio, is het de eerste World Triathlon Championship Race van het seizoen. “Het is leuk weer terug te zijn in de grotere wedstrijden, dat was alweer een tijdje geleden. Ik heb de afgelopen weken prima kunnen trainen. Het lopen was af en toe moeizaam door wat terugkerende kwaaltjes, maar daar wordt aan gewerkt. Wel voelden Richard en ik ons deze week wat minder fit, maar de covid-test was gelukkig negatief.”

Richard Murray, de echtgenoot van Klamer die het proces heeft ingezet om zich te laten naturaliseren tot Nederlander, vertegenwoordigt TeamNl Triathlon bij de mannen. Murray, die het proces heeft ingezet om zich tot Nederlander te laten naturaliseren, komt in Leeds voor het eerst in actie in het Nederlandse tenue.   “Ik kijk er naar uit en ik vind het heel bijzonder dat ik samen met Rachel in de teamrelay zal starten”, vertelt de in Zuid-Afrika geboren triatleet. “Het zal wel een heel ander gevoel zijn om in zwart-oranje te racen en niet in het groen en goud van Zuid-Afrika. Ik ben heel blij dat ik nu deel uitmaak van een team, met een coach en een fysiotherapeut, in dit soort wedstrijden. Het is tot nu toe een heel positieve ervaring. Mijn fans in Zuid-Afrika waarderen alle resultaten die ik de afgelopen jaren voor Zuid-Afrika heb behaald en begrijpen waarom ik deze beslissing heb genomen.”

Mixed Team Relay

Eenentwintig landen doen op zondag in Leeds mee aan de Mixed Team Relay. Het Nederlandse team komt met twee nieuwe mannen aan de start: de ervaren Richard Murray en de jonge Mitch Kolkman. Klamer en Kingma vormen de inbreng bij de vrouwen.  “Na het wegvallen van Marco van der Stel zullen we op zoek moeten naar een nieuwe en evenwichtige teamsamenstelling”, vertelt technisch directeur Henry Bonnes. “In Leeds starten we met Richard Murray en Mitch Kolkman met twee nieuwe mannen. De gemengde teamestafette vormt ook in de nieuwe olympische cyclus richting Parijs weer een belangrijk speerpunt. We willen dan ook in de maand juni – met de wedstrijd in Leeds en het WK in Montreal over twee weken- graag een succesvolle start maken door de eerste belangrijke punten te pakken.”

Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer