Luna de Bruin en Niels van Lanen geplaatst voor EK junioren

Plek 20 voor Rani Škrabanja in Europe Triathlon Cup Quarteira

Voor de Nederlandse junioren stond de Europese openingswedstrijd zondag in het Portugese Quarteira in het teken van EK-kwalificatie. Luna de Bruin en Niels van Lanen wisten hun plek op het EK in Olstzyn veilig te stellen door als snelste Nederlandse deelnemers te eindigen. Bij de elite was Rani Škrabanja met een twintigste plek de beste Nederlandse.

Luna de Bruin bekroonde een sterke race met de vierde plek in Quarteira. De Bruin bevond zich na het zwemonderdeel in de middenmoot, sloot op de fiets vooraan aan en kon zich met lopen voorin handhaven. Het podium bleef buiten schot, maar met haar vierde plek stelde De Bruin EK-kwalificatie veilig. Sonja de Koning werd zestiende, voor Merel Veltman (20) en Aniek Mars (26). Tamar Veltman stapte uit tijdens het looponderdeel.

Niels van Lanen trok tijdens het fietsonderdeel ten aanval bij de mannen junioren. Hij zette de snelste fietstijd van het hele veld neer, maar kon zijn inspanning tijdens het looponderdeel geen passend vervolg geven en zakte terug naar positie 26. Dat was genoeg om de EK-kwalificatie te garanderen. Hidde Mollee (41), Joran Stobbe (46), Ivor Feunekes (49) en Joren Oldenhof (52) eindigden achter Van Lanen. De volgende kans op EK-kwalificatie is tijdens de triathlon van Arnhem op 10 april, die meetelt voor het Jeugd- en juniorencircuit.

Uitslagen junioren

Bij de elite was Rani Škrabanja zaterdag de beste Nederlandse in de tweede Europe Triathlon Cup van het seizoen. Škrabanja bleef Barbara de Koning, die na het zwemonderdeel deel uitmaakte van de kopgroep, met een beter looponderdeel voor en werd twintigste. De Koning (24) bleef op haar beurt Kim van ’t Verlaat (25), Eva Cornelisse (29), Robin Dreyling (33), Silke de Wolde (42) en Marit van den Berg (46) voor. Bij de mannen was Gjalt Panjer op plek 35 de beste landgenoot. Hij bleef na een spannende strijd Mitch Kolkman (36) maar net voor. Victor Goené eindigde op plek 42.

Foto: Peter Horsten Sports Photography

Nederlandse Triathlon Bond
Uitslagen elite
Barbara de Koning - Foto: Peter Horsten Sports Photography
Barbara de Koning - Foto: Peter Horsten Sports Photography
Lees volgend artikel

Titels voor Koolhaas en Cornelisse in Klazienaveen

Menno Koolhaas en Eva Cornelisse hebben in een regenachtig Klazienaveen de Nederlandse titels op de standaard afstand veroverd. VZC Veenendaal en Hellas – Utrecht waren goed ... Lees meer