Klamer zakt plaats in tussenstand wereldkampioenschap

Elfde plek voor triatlete uit Beuningen

Rachel Klamer is na de World Triathlon Series-race in het Canadese Edmonton een plek gezakt in de strijd om de wereldtitel. De triatlete uit het Overijsselse Beuningen finishte in de sprint triathlon als elfde en daalde daardoor in de tussenstand van plaats twee naar drie.

De overwinning in het William Hawrelak Park was voor de Britse Vicky Holland, die Rachel Klamer in de tussenstand voorbij ging.  Klamer kende een zware wedstrijd in Edmonton. Ze kwam als achttiende uit het water en miste de aansluiting met de kopgroep, waar de als derde uit het water gekomen Maya Kingma wel van deel uitmaakte.

Met nog twaalf kilometer te gaan wist de groep met Klamer en Katie Zafares, de leidster in de tussenstand, aan te sluiten bij de kopgroep. Een grote groep keerde na twintig kilometer terug in de wisselzone, maar Klamer had op de terugkerende beklimming in het fietsparcours te veel moeten geven en kon op de afsluitende vijf kilometer lopen geen vuist meer maken.

De Britse triatletes domineerden – met winnares Holland en met nog drie atletes in de top vijf – de wedstrijd in Edmonton. Maya Kingma en Kirsten Nuyes eindigden kort achter elkaar op respectievelijk de 38ste en 39ste plaats.

Marco van der Stel was in de mannenwedstrijd op de 24ste plaats de beste Nederlander. Jorik van Egdom finishte 46 tellen later als 31ste. De winst in Edmonton was voor klassementsleider Mario Mola. De Noor Kristian Blummenfelt finishte achter de Spanjaard als tweede en Jacob Birthwhistle uit Australië legde beslag op de derde plaats.

Maurits Morsink en Daniël Knegt vormden de Nederlandse afvaardiging in de paratriathlon. Morsink, die uitkomt in de PTS2-klasse, veroverde een week geleden nog de Europese titel en verzamelde met zijn tweede plaats in Edmonton weer belangrijke punten voor de wereldranking. Daniël Knegt en zijn guide Pascal Valentijn finishten als achtste.

Zaterdag (iets na middernacht op zondag in Nederland) komt Nederland nog in actie in de spectaculaire mixed teamrelay in Edmonton. De World Triathlon Series gaat over een maand verder in Montreal en daarna staat alleen nog de Grand Final in het Australische Gold Coast op het programma.

Lees volgend artikel

Meldpunt Grensoverschrijdend gedrag en Integriteit

Eerste aanspreekpunt en officieel meldpunt voor signalen en meldingen van grensoverschrijdend gedrag en integriteitsschendingen gericht aan het verantwoordelijke bestuur/directie ... Lees meer