Klamer net buiten top tien in Bermuda

Dertigste plaats voor Van Egdom

Rachel Klamer is in de tweede World Triathlon Series-race in Bermuda als elfde geëindigd. Maya Kingma was, samen met Jessica Learmonth, als eerste uit het water, maar kreeg pech op de fiets en viel daardoor ver terug. Jorik van Egdom koos op de fiets voor de aanval en eindigde uiteindelijk als dertigste.

De vrouwenrace in Bermuda begon met een subtropische hoosbui tijdens het zwemmen, wat de omstandigheden in het water niet makkelijk maakten. Maya Kingma voelde zich echter als een vis in het water en kwam, samen met Jessica Learmonth, na 1500 meter zwemmen als eerste uit het water. Rachel Klamer miste de eerste groep en klom op de 29ste plaats, met 50 seconden achterstand op de leiders, op de kant.

Kingma sprong als eerste op de fiets en maakte in het begin deel uit van de kopgroep, met daarin ook de latere winnares Katie Zaferes uit Amerika, Lotte Miller uit Noorwegen en de twee Britse triatletes Learmonth en Vicky Holland. Kingma finishte een jaar geleden als zestiende in Bermuda en leek ook nu op weg naar een goed resultaat, totdat aan de voet van de steile Corkscrew Hill haar ketting vastliep en ze van de fiets moest. Ze verloor daarbij zoveel tijd, dat ze daarna in het verhaal niet meer voor kwam. “Heel erg balen want ik voelde me sterk”, aldus Kingma.

Na Kingma moest ook Holland, de nummer twee van het wereldkampioenschap vorig jaar, op de terugkerende beklimming van Corkscrew Hill de koplopers laten gaan. Zafares, Miller en Learmonth hielden stand en begonnen gedrieën aan de afsluitende tien kilometer lopen. Klamer kwam in de laatste fietsronde in de problemen door, naar achteraf bleek een aanlopend voorwiel. Ze moest even lossen en wisselde na een flinke inspanning in het staartje van de groep op 2 minuten en 23 seconden achterstand naar het lopen.

Vooraan liet Zaferes vrijwel direct haar concurrenten achter en liep met overmacht naar haar tweede WTS-zege van het seizoen. Learmonth legde beslag op de tweede plaats en derde plaats ging naar de Canadese Joanna Brown, die Lotte Miller had weten te achterhalen. Klamer kwam uiteindelijk vier seconden tekort voor een top tien-notering. “Ik heb, denk ik, net wat teveel moeten geven in die laatste fietsronde en al vrij snel kreeg ik tijdens het lopen last van steken in mijn zij. Ik heb zelfs twee keer gewandeld, maar wilde niet opgeven.” Kingma finishte als 31ste, drie plekken voor Kirsten Nuyes die als 34ste eindigde.

Eerder op de dag werd de mannenwedstrijd verrassend gewonnen door de Fransman Dorian Coninx, die daarmee zijn eerste WTS-race op zijn naam schreef. Hij was in de eindsprint Spanjaard Gavier Gomez, die voor het eerst sinds anderhalf jaar weer in actie kwam in de World Triathlon Series, en de Noor Gustav Iden te snel af.

Jorik van Egdom kwam in Hamilton als 42ste uit het water, twee plekken voor regerend wereldkampioen Mario Mola uit Spanje. Op de fiets wist de groep van Van Egdom aan het einde van de zevende fietsronde aan te sluiten bij het eerste peloton van twintig atleten, met daarin Gomez, de Brit Johnny Brownlee, en Fransman Vincent Luis. De triatleet uit Veenendaal voelde zich sterk en reed na de voorlaatste beklimming van Corkscrew Hill, samen met de Duitser Jonas Schomburg en de latere winnaar Coninx, weg bij de eerste groep. Van Egdom en Coninx werden met nog zes kilometer te gaan teruggepakt.  Schomburg begon nog wel als eerste aan het lopen, maar werd in de afsluitende tien kilometer hardlopen al snel ingerekend.

Van Egdom zakte tijdens het lopen terug naar de dertigste plaats. “Het lopen ging goed totdat ik steken in mijn zij, en later ook nog maagklachten kreeg. Ik weet nog niet goed waar het door kwam. Dat gaan we uitzoeken en finetunen, en hopelijk lukt het in Yokohama dan wel.”

De World Triathlon Series bestaan uit negen wedstrijden. De eerstvolgende race is in het weekend van 18 en 19 mei in Yokohama, Japan.

De start van de vrouwenwedstrijd in Bermuda.

Nederlandse Triathlon Bond
Lees volgend artikel

NTB Check-In vereenvoudigt inschrijfproces wedstrijddag

Lees meer