Klamer na spannende strijd tweede in Holten

Podiumplekken voor Aniek Mars en Sonja de Koning in Junior Cup

Zes keer won ze al in Holten en ook dit keer was Rachel Klamer dicht bij de overwinning in de Europe Triathlon Premium Cup. Ze vocht een spannende strijd uit met Jolien Vermeylen, die uiteindelijk op de finish door de Belgische in het voordeel werd beslecht. Ook Aniek Mars was in Holten, na een chaotische juniorenwedstrijd, goed voor de tweede plek. Sonja de Koning werd derde. Richard Murray (elite) en Rick van der Knaap (junioren) waren ook goed voor een top tien-notering in Holten.

 

Foto’s: Tim Buitenhuis

Jolien Vermeylen – eerder deze week al goed voor een derde plaats op de Europese Spelen in Krakau – was de snelste zwemster in Holten. Rachel Klamer kwam op twaalf seconden, en net achter Maaike Vooren, als vijfde uit de Domelaar. Eenmaal op de fiets ontstond er een kopgroep van zeven atletes, met daarin naast Vermeylen ook Klamer en Vooren.

Dit zevental bleef tot de start van het lopen bij elkaar, gevolgd door een grote groep met daarin Luna de Bruin, Silke de Wolde, Eva Cornelisse en Babette Rossman, die de snelste fietstijd van de dag noteerde. Nederlands sprintkampioene Robin Dreijling was niet fit en had zich voor de start afgemeld.

Het zevental begon met zo’n dertig seconden voorsprong op de tweede groep aan het lopen en al snel werd duidelijk dat de strijd om de overwinning tussen Vermeylen en Klamer zou gaan. Er werden van beide kanten speldenprikken uitgedeeld, maar de eindsprint bracht uiteindelijk de beslissing. Klamer finishte vier seconden achter Vermeylen als tweede. Olivia Thornbury uit Nieuw-Zeeland legde 36 seconden achter Klamer beslag op de derde plaats.

Tekst loopt verder onder de foto.

Snelste looptijd voor Murray

Richard Murray, die de wedstrijd in 2017 op zijn naam schreef, was op de tiende plek de eerste atleet die namens Nederland de finishlijn passeerde in de mannenrace. Hij miste echter na het zwemmen de eerste grote groep waarin wel Niels van Lanen, Gjalt Panjer en Jesse Cuijpers vertegenwoordigd waren. Murray volgde samen met Jorik van Egdom, Olaf Jan Bosscher en Lucas en Victor Goené in de tweede groep.

Niels van Lanen was actief in de kopgroep, maar kon niet voorkomen dat deze in zijn geheel aan het lopen begon. De leidende groep viel echter door het tempo van Janus Staufenberg al snel uit elkaar. De Nieuw-Zeelander finishte met 11 seconden voorsprong op de nummer twee, Bradley Course (Australië). Daniel Damian uit Canada maakte het podium compleet. Murray maakte daarachter indruk door met de snelste looptijd naar de tiende plek te lopen.

Junioren fietsen te weinig

De Europe Triathlon Junior Cup kende in Holten een dag eerder met de wedstrijd voor juniorvrouwen een chaotisch begin. Vrijwel alle deelneemsters, op twee na, fietsten te weinig door een fout van de vrijwilligers op het parkoers. Uit die groep namen de Australische Rihanna Hepborn en Aniek Mars de leiding tijdens het lopen. Hepburn was Mars op de finish uiteindelijk tien seconden te snel af. Iets meer dan een minuut later, legde De Koning beslag op de derde plek.

De vreugde over deze podiumplaatsen was echter van korte duur, want de jury besloot de groep triatletes die te weinig had gefietst vanaf plaats vier als niet meetellend in de uitslag op te nemen; achter Meike Regeling (eerste) en Yke Spelde (tweede) die als enige deelneemsters wel de volledige afstand hadden afgelegd en zelfs nog achter een niet gefinishte atlete. Na protest van onder meer Nederland, werd die beslissing later weer teruggedraaid en konden Hepburn, Mars en De Koning alsnog gehuldigd worden.

Rick van der Knaap was op de achtste plaats de beste Nederlander in de wedstrijd voor juniormannen. Van der Knaap verloor een minuut en dertien seconden tijdens het zwemmen, maar wist met de snelste fietstijd wat recht te zetten. Hij finishte uiteindelijk met iets meer dan anderhalve minuut achterstand op de winnaar, Jack Crome uit Australië. De tweede plek was voor Benjamin Airey uit Nieuw-Zeeland.

Nederlandse Triathlon Bond
UITSLAG JUNIOREN UITSLAG ELITE
Lees volgend artikel

Blauwalgtoxiciteitstest pilot Nieuwkoop

Lees meer